Верховна Рада розблокувала велику приватизацію

11:27, 4 февраля 2021
Підготовка до приватизаційних аукціонів відновлюється.
Верховна Рада розблокувала велику приватизацію
Джерело фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 4 лютого взяла за основу проект Закону ««Про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» щодо приватизації об’єктів великої приватизації» (реєстр. № 4543).

Цим законодавчим актом скасовується тимчасове призупинення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації, що було встановлено на час карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Після публікації цього закону державні органи отримають можливість розпочати проведення низки підготовчих, організаційних заходів та заходів, які передують проведенню безпосереднього продажу об’єктів великої приватизації на аукціонах, та проведення аукціонів з  продажу об’єктів великої приватизації.

Як вже писала «Судово-юридична газета», у 2021 році в Державному бюджеті України заплановано надходження 12 млрд. гривень від великої приватизації.

Щоправда, Головне науково-експертне управління Верховної Ради обережно висловило кілька застережень. Воно звернуло увагу, що за оцінками Світового банку падіння глобальної економіки у 2020 році склало 4,3 %. За таких умов конкуренція серед інвесторів, особливо іноземних, за об’єкти великої приватизації в Україні буде обмеженою, що не сприятиме належній реалізації таких принципів приватизації, як змагальність та забезпечення конкурентних умов приватизації.

Крім того, на даний час Верховною Радою України не затверджений перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації, адже до продажу можуть готувати об’єкти, що забезпечують національну безпеку України або приватизація яких створює істотні ризики для безпеки держави.

Застереження Головного управління більшість народних депутатів залишило без уваги. За словами заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Роксолани Підласи, у світі повно грошей. 284 парламентарії підтримали цю точку зору.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді