У парламенті хочуть спростити процедури приєднання до електричних мереж

16:55, 4 февраля 2021
Спрощений порядок приєднання запровадять для споживачів потужністю до 1 МВт, тобто для підприємств малого та середнього бізнесу.
У парламенті хочуть спростити процедури приєднання до електричних мереж
lurer.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Більше ніж 100 народних депутатів із різних фракцій та груп зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж (реєстр. № 5009). Про це повідомили на спільному брифінгу народні депутати Олена Шуляк, Андрій Герус, Андрій Жупанин та Сергій Нагорняк. Текст законопроекту на офіційній сторінці Верховної Ради ще відсутній.

«Кожного року Україна пасе задніх і не підіймається вище 128 місця серед 190 країн у категорії доступності підключення до електричних мереж у рейтингу Світового банку Doing Business. На жаль, український бізнес, щоб підключитись до електричних мереж, мусить витрачати на це роки і чималі кошти. Новий законопроект покликаний змінити цю ситуацію», - пояснила причину виникнення законодавчої ініціативи Олена Шуляк.

Дійсно, підтримав колегу Андрій Герус, у більшості випадків, щоб вести підприємницьку діяльність, спочатку треба під’єднатися до електричних мереж. Відповідно, зареєстрований законопроект спрямований на те, щоб спростити оформлення земельних відносин та дозвільних процедур, щоб працював принцип «Єдиного вікна», а обленерго під ключ здійснювало в спрощеному порядку приєднання споживачів потужністю до 1 МВт. Як правило, це невеликі підприємства - малий та середній бізнес.

«Очікуємо, що коли цей законопроект буде прийнятий і запрацює, строки приєднання будуть скорочені в два з половиною рази, і це буде стимулювати підприємства розвиватися, відкривати нові виробничі потужності та створювати нові робочі місця», - наголосив голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Андрій Жупанин, у свою чергу, вважає, що кількість підписантів під законопроектом свідчить про те, що у вирішенні даної проблеми між різними політичними силами було знайдено необхідний компроміс.

«Судово-юридична газета» вже писала, що на початку року зазначений законопроект був винесений на громадське та експертне обговорення з робочою назвою «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо спрощення земельних відносин, запровадження механізму єдиного вікна з метою узгодження проектної документації на будівництво, реконструкцію та/або технічне переоснащення електричних мереж зовнішнього електрозабезпечення електроустановок замовника».

Законопроектом, зокрема, пропонується, що, по-перше, розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки із земель державної та комунальної власності в користування, в тому числі на умовах сервітуту для будівництва, розміщення та експлуатації лінійних об’єктів енергетичної інфраструктури, замовниками яких є юридичні особи, що є операторами систем розподілу відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», здійснюється без надання дозволу на його розроблення відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування. Їх лише повідомляють про наміри розробити проект землеустрою письмово або за допомогою програмних засобів Публічної кадастрової карти, із зазначенням орієнтовного розміру та місця розташування такої земельної ділянки.

Після розробки проекту землеустрою орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання цього проекту має прийняти рішення про надання земельної ділянки у користування, в тому числі на умовах сервітуту для будівництва, розміщення та експлуатації лінійного об’єкту енергетичної інфраструктури. Якщо у встановлений термін рішення не ухвалене, то земельна ділянка вважається наданою у користування, а договір про встановлення земельного сервітуту вважається укладеним та підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

По-друге, будь-яка відмова в приєднанні електроустановок замовника до системи передачі або системи розподілу має бути вмотивована, із зазначенням вичерпного переліку підстав для такої відмови, з обов’язковим посиланням на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, що регулюють відносини у відповідній сфері.

По-третє, і це є основним, - у Закон України «Про ринок електричної енергії» вводяться положення, які запроваджують механізм «Єдиного вікна». Цей механізм надасть можливість взаємодії розробників проектної документації, її замовників, операторів систем розподілу, виконавців будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт із заінтересованими особами, зокрема з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями шляхом подання в електронному вигляді через єдиний державний інформаційний вебпортал «Єдине вікно замовників та розробників проектної документації» проектної документації, документів та відомостей, інформаційних повідомлень, звернень, заяв, запитів та отримання необхідної інформації, документів, відомостей, узгоджень, дозволів, отримання яких передбачено законодавством.

Державний інформаційний вебпортал «Єдине вікно замовників та розробників проектної документації» буде функціонувати у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Технічним адміністратором вебпорталу «Єдине вікно замовників та розробників проектної документації» буде державне унітарне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства цифрової трансформації.

Створення, та функціонування єдиного державного інформаційного вебпорталу «Єдине вікно замовників та розробників проектної документації» у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва Кабінет міністрів України має забезпечити після ухвалення зазначеного законопроекту, а саме - у тримісячний строк з дня його опублікування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей