ДВС проти приватних виконавців – хто був ефективнішим у 2020 році

14:48, 11 февраля 2021
Сумарно протягом року виконавці стягнули понад 23 млрд грн за 1,8 млн документів, але майже вдвічі більше документів залишилися невиконаними.
ДВС проти приватних виконавців – хто був ефективнішим у 2020 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2019 році 230 приватних виконавців стягнули 4,2 млрд гривень, у той час як майже 4500 держвиконавців стягнули 16,5 млрд гривень. Загалом же, у середньому розрахунку ефективність одного приватного виконавця за аналогічним показником більш як в 5 разів перевищувала ефективність одного державного виконавця (19,5 млн грн. проти 3,7 млн грн). Подібні цифри зазвичай наводять для того, щоб продемонструвати вищу ефективність  приватних виконавців, порівняно із ДВС. Ми вирішили перевірити, чи збереглася ця тенденція у 2020 році.

Відповідно до інформації Міністерства юстиції, яку у відомстві надали «Судово-юридичній газеті», у 2020 році у ДВС на виконанні перебувало майже 4,8 млн виконавчих документів, з яких фактично виконали майже 1,5 млн. У свою чергу, приватні виконавці взяли на себе виконання 303 666 документів, з яких виконали лише 24 тисячі. Таким чином, державні виконавці виконали менше третини загальної кількості виконавчих документів (31%), а приватні – менше 8%. Тобто, кількісно ДВС виявилася у рази ефективнішою.

Втім, якщо перейти до якісних показників, ситуація дещо змінюється. Так само як і у 2019 році, минулоріч приватні виконавці стягнули більше коштів у перерахунку, зважаючи на їхню відносно невелику кількість. За підсумками року приватні виконавці стягнули майже стільки ж, скільки і у 2019-му – 4,3 млрд грн, а державні – 19,2 млрд, хоча останні і покращили свій результат на 11% за рік. Тобто, співвідношення стягненої заборгованості на одного виконавця змінилося не суттєво.

Таким чином, кількісно – за кількістю виконаних документів – як відносно так і абсолютно має перевагу Державна виконавча служба. У свою чергу якісно – за розрізом стягнених коштів – переважають приватні виконавці. Втім, залишається іще два «але», яким також необхідно приділити важливу увагу.

Так, з інформації Мін’юста також можна підтвердити тезу, що у більшості випадків приватні виконавці працюють зі значно більшими сумами боргів у рамках своїх проваджень. Так, у ДВС виконали 1,5 млн документів, за якими стягнули майже 19,2 млрд грн. Тобто, «вартість» одного виконавчого документа, яким займалися державні виконавці, становила близько 12850 гривень. У свою чергу, приватні виконавці за одним виконавчим документом у середньому стягували майже 178 тисяч гривень, або ж у 13 разів більше за державних.

І останнє – а можливо і ключове – питання, яке не можна оминути, стосується розміру винагороди, яку отримують виконавці за свою роботу і яка є основною мотивацією працювати. Державні виконавці в плані винагороди в принципі знаходяться у менш вигідному положенні за приватних – Постанова КМУ передбачає лише 2% винагороди для співробітників ДВС, у той час як приватні виконавці отримують 10%. Імовірніше за все, логіка у тому, що державний виконавець отримує зарплатню, а приватний – ні, тому і відсоток винагороди для приватного більший. Більше того, якщо приватний виконавець отримує винагороду за фактом виконання документа, то державний має ще відповідати критеріям виплати винагороди і пройти через внутрішню бюрократію.

У результаті, винагорода приватних виконавців за 2020 рік склала близько 428 мільйонів гривень (10% від стягненої заборгованості), а середня винагорода за одне провадження становила майже 18 тисяч. А от у державних виконавців із винагородою все не так райдужно.

Якби 2% винагороди співробітникам ДВС так само виплачували за фактом виконання документа, вони б отримали 383,5 мільйони гривень. Натомість Мін’юст повідомляє про виплачену державним виконавцям винагороду у розмірі 112 мільйонів, або ж всього 0,58% від стягнутих коштів. Тобто, через бюрократичні перепони працівники ДВС недоотримали майже 3/4 належної їм винагороди. Виходить, що у середньому, на один виконаний документ у ДВС приходилося всього 74,5 грн винагороди, що аж ніяк не компенсує близької до мінімальної зарплати.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Асоціація приватних виконавців поскаржилася на дії НБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва