Нова структура та скорочення посад: Ігор Клименко розповів про реформу Національної поліції

16:15, 11 февраля 2021
Ігор Клименко презентував нову структуру Національної поліції та пообіцяв скоротити керівні посади.
Нова структура та скорочення посад: Ігор Клименко розповів про реформу Національної поліції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Голова Національної поліції Ігор Клименко обіцяв найближчим часом презентувати нову структуру очолюваного ним відомства. При цьому він підкреслював, що вона "буде відрізнятися від тієї "радянської" моделі, яка є сьогодні".

Ігор Клименко повідомляв, що Національна поліція планує скоротити кількість відділень та станцій по всій Україні.

"Поліцейські відділення та станції по всій Україні будуть мінімізовані", - сказав тоді він, «У зв'язку з новим адміністративно-територіальним устроєм нашої держави ми створимо кущові підрозділи, які будуть розкривати тяжкі злочини і які будуть займатися профілактикою на всій території нових районів».

Закриття районних відділів поліції занепокоїло громадян та народних депутатів. Національній поліції довелося виправдовуватися та пояснювати, що на території громад знаходяться поліцейські, які безпосередньо працюють з людьми: дільничні офіцери, офіцери громади, поліцейські групи реагування поліції.

Нарешті Ігор Клименко перервав мовчання та презентував нову модель організації діяльності Національної поліції України під час розширеного засідання колегії Міністерства внутрішніх справ України.

«В Україні успішно пройшла адміністративно-територіальна реформа: 490 районів ліквідовано, натомість створено 119 і 17 на тимчасово окупованих територіях. Тож спершу ми вирішили відштовхуватися саме від цих нововведень. Але ми не просто слідували новоутвореним районам, а провели детальний аналіз. У результаті у нас з’явилося 132 районні підрозділи поліції – управління та відділи. Щоби максимально охопити населення поліцейським захистом, у їх складі ми створили відділи, відділення та сектори поліцейської діяльності», - розповів Голова Національної поліції України.

Структура поліції буде включати районні підрозділи, відділи, відділення та сектори поліцейської діяльності.

Нині в державі створено 26 обласних головних управлінь Нацполіції, 646 територіальних підрозділів і 500 поліцейських станцій.

Районних підрозділів буде 122. Один районний підрозділ – це єдиний безпековий простір із максимально необхідною поліцейською присутністю. Керівники районних підрозділів пройшли ретельний відбір та спеціалізовану підготовку.

Керівникам підрозділів напряму підпорядковуються поліцейські офіцери громади, що безпосередньо проживають на території обслуговування. Не менше одного поліцейського офіцера громади буде в кожній із 1470 громад.

Нині в державі вже працюють 450 поліцейських офіцерів громади. Вони обслуговують 275 об’єднаних територіальних громад, безпосередньо проживають на території обслуговування, добре знають мешканців та їх проблеми.

Крім того, у складі районних підрозділів створено 105 відділів, 240 відділень та 146 секторів поліцейської діяльності.

Показник, який був взятий при цьому за основу – збалансована поліцейська присутність в кожному населеному пункті.

За такою ж аналогією почне працювати ювенальна превенція (поліцейські, які опікуються проблемами дітей та підлітків).

Відділення поліції поділені на два типи: одні будуть мати у штаті слідчі підрозділи та карний розшук, а в інших залишиться лише дізнання та превентивні служби.

За словами Голови Нацполіції це зроблено у зв’язку із тим, що успішно запрацював інститут дізнання. Завдяки цьому зменшилося навантаження на слідчих. Злочини невеликої тяжкості тепер можуть розкривати та розслідувати поліцейські офіцери громади, дільничні та «ювенали».

Крім того, не всі невеликі підрозділи потребують у своїй структурі кримінальну поліцію та слідство, бо населення на території обслуговування може бути небагато, а криміногенна ситуація спокійна.

Сектори поліцейської діяльності - це невеликі підрозділи, які будуть опікуватися виключно превенцією. Це групи реагування, які оперативно виїжджають на виклики, що пройшли по 102, та дільничні офіцери поліції, які безпосередньо працюють з населенням.

Крім того, Ігор Клименко запевнив, що поліції менше не стане, поменшає лише керівників, оскільки буде скорочено більше 1000 керівних посад.

При цьому буде збільшений штат тих підрозділів, які найчастіше комунікують з населенням.

Працівникам поліції Ігор Клименко пообіцяв декілька мотиваційних пакетів та кар’єрних перспектив.

Перший пакет: отримання житла на умовах пільгового фінансового лізингу.

Другий пакет: запровадження соціального страхування поліцейських та їх сімей.

Крім того, в найближчих планах Нацполіції створення фронт-офісів у кожному підрозділі, в яких фахівці будуть надавати громадянам консультації, приймати звернення, реєструвати відвідувачів у спеціальній електронній базі.

Ці приміщення спроектовані за європейськими стандартами роботи: тут відсутні ґрати, замість них – прозорі стіни і відкритий простір із системою відеоспостереження.

Не забув Ігор Клименко згадати і систему Custody records, про яку раніше розповідала «Судово-юридична газета». Мова йде про систему відеомоніторингу всіх дій, що відбуваються в відділах поліції. Сьогодні вона активно запроваджується у всіх підрозділах і кожна дія поліцейського буде ретельно фіксуватися. У першу чергу система спрямована на попередження фактів неправомірних дій поліцейських та водночас їх захисту від можливих провокацій.

Одночасно Національна поліція запустила мобільний додаток MyPol. Зареєструвавшись в ньому можна викликати поліцію просто торкнувшись екрану телефону.

Крім того, Ігор Клименко повідомив про ще одне важливе нововведення: у структурі Національної поліції створюється Департамент Головної інспекції.

Працівники інспекції зосередять свою увагу на оптимізації управлінських процесів та рівномірного навантаження на поліцейських. Пріоритетом буде першочергове виявлення самої причини недоліків у роботі відомства. Далі фахівці підрозділу усунуть ці прорахунки та навчать поліцейських, як не допустити їх у в майбутньому. Крім того, будуть оцінювати якість надання поліцейських послуг та, звісно, стежитимуть за дотриманням службової дисципліни в підрозділах поліції.

Усі інші існуючі інспекції у Нацполіції будуть ліквідовані.

«Не можна змінювати формат роботи і залишати старі принципи контролю. Ми ліквідовуємо усі існуючі інспекції та запускаємо роботу єдиного наглядового органу. Спільно з міжнародними партнерами ми вже розробили концепцію роботи цього новоутвореного структурного підрозділу. Сподіваємось, Міністр внутрішніх справ затвердить положення і Департамент головної інспекції розпочне працювати найближчим часом», - наголосив Ігор Клименко.

Раніше МВС запропонувало реєструвати транспортні засоби онлайн та отримувати міжнародне посвідчення водія в мобільних сервісних центрах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду