У понад 8 із 10 випадків українці беруть іпотеку на вторинне житло – голова Нацбанку

08:30, 25 февраля 2021
Він також зазначив, що для того, щоб українці частіше брали кредити на первинку, необхідно краще захистити кредиторів.
У понад 8 із 10 випадків українці беруть іпотеку на вторинне житло – голова Нацбанку
Джерело фото: Shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На черговому форумі «Україна 30» одним із блоків програми була сесія «Доступне житло – нова реальність». У рамках цієї сесії проходило обговорення того, чому важливо створити механізм доступної купівлі житла для більшої кількості громадян та як саме ці інструменти можна створити. В основному говорили про те, як зробити доступним іпотечне кредитування.

Одним зі способів, який має спростити доступ громадян до іпотеки, має стати програма «Доступна іпотека 7%». Цю програму презентував міністр фінансів Сергій Марченко. Він повідомив, що перші іпотечні кредити під 7% громадяни зможуть отримати вже у березні цього року – тобто, вже зовсім скоро. У 2021 році на цю програму уряд планує виділити близько 5 млрд грн – ці кошти за приблизними підрахунками мають дозволити 5000 сімей отримати власне житло. Варто відзначити, що отримати такий кредит можна буде лише на купівлю житла на первинному ринку або будинків та квартир вторинного ринку, введених в експлуатацію після 2018 року.

Основні умови іпотечного кредиту за цією програмою будуть наступні:

  • Максимальна сума кредиту – 2 млн грн;
  • Максимальний термін іпотечного кредиту – 20 років;
  • Максимальний термін виплати компенсації – 20 років;
  • Мінімальний власний внесок позичальника – 15%;
  • Максимальний розмір комісії за надання та обслуговування кредиту – 0,5% від суми кредиту;
  • Максимальний розмір комісії за надання гарантії Фонду – 0,5%.

Після цього голова Національного банку Кирило Шевченко ознайомив присутніх та глядачів з основними тенденціями ринку іпотеки в Україні. Так, за його словами у 2020 році, попри пандемію і всі пов’язані з цим труднощі, українці взяли на 11% більше іпотечних кредитів, порівняно із 2019 роком. Також протягом минулого року суттєво знизилася відсоткова ставка за іпотечними кредитами: на початок року вона становила приблизно 19%, а в кінці – 12,8-16% (залежно від того, про первинний чи вторинний ринок йдеться).

Також спікер звернув увагу на те, що попри спроби Нацбанку змінити ситуацію, іпотека все ще дуже концентрована на вторинному ринку. Він зазначив, що з усіх іпотечних кредитів, які беруть українці, 85% призначені для купівлі вторинного житла. Однією з причин такої ситуації є вища відсоткова ставка на кредитування купівлі первинного житла через те, що первинний ринок залишається більш ризикованим для кредиторів. У свою чергу, для того, щоб скоротити розрив у відсоткових ставках на первинному і вторинному ринку, необхідно посилити захист кредиторів – знизити їхній ризик не повернути кредитні кошти у разі видачі іпотеки на первинне житло.

«Ви всі знаєте, позаминулий рік – ситуація з компанією Укрбуд. Минулий рік – Аркада. Мені здається, що прийшов час запроваджувати більш досконалі механізми для ринку первинної забудови. І це автоматично дасть банкам більший ризик-апетит на кредитування саме первинного ринку іпотеки», – на цьому Кирило Тимошенко закінчив свій виступ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, про те, що заходи форумів «Україна 30» містять ознаки порушення Постанови КМУ про карантинні обмеження.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді