На форумі з Зеленським було понад 20 людей: чи дозволяє такі заходи «карантинна» постанова Кабміну

14:24, 8 февраля 2021
Судячи з усього, цей форум «є більш необхідним» для забезпечення роботи органів державної влади» за з’їзд суддів, який свого часу заборонили проводити через карантин.
На форумі з Зеленським було понад 20 людей: чи дозволяє такі заходи «карантинна» постанова Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 лютого Володимир Зеленський виступив на відкритті форуму «Україна 30». За словами президента, цей захід має стати першим із 30 подібних форумів, які будуть присвячені різноманітним темам. Темою першого заходу є «Коронавірус: виклики та відповіді». І цю назву можна назвати символічною, адже є підстави вважати, що під час цього форуму організатори не дотримувалися карантинних вимог, встановлених Кабінетом Міністрів.

Отже, на сьогоднішній день карантинні обмеження в Україні встановлені Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Діяти ці обмеження мають до 28 лютого 2021 року, отже форуми «Україна 30» мають проводити із урахуванням обмежень цієї постанови.

Підпункт 8 пункту 2 постанови передбачає заборону «проведення масових… заходів за участю більш як 20 осіб». Нижче, на скріншоті з трансляції форуму, видно, що у кожному ряду сидить близько 10 осіб. Зважаючи на кількість рядів, лише гостей форуму було однозначно понад 20 осіб – і це не говорячи про операторів та організаторів.

Звісно ж, у постанові також встановлюються винятки із «правила 20 людей». Втім, перелік дозволених видів заходів є доволі обмеженим. До таких заходів відносяться:

  • Необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
  • Проведення кваліфікаційного іспиту на право на зайняття нотаріальною діяльністю;
  • Тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації осіб, які мають намір виконувати функції державного реєстратора;
  • Проведення офіційних спортивних заходів та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів.

Відповідно, для того, щоб не порушувати карантинні обмеження, цей захід має підпадати під один із чотирьох винятків, описаних вище. Найочевиднішим і, мабуть, єдиним більш-менш підхожим варіантом обґрунтувати наявність на цьому заходів понад 20 людей – сказати, що він є необхідним для забезпечення роботи органів державної влади. Хоча так можна сказати «з натяжкою».

Так, наприклад, черговий з’їзд  суддів, який планово мав пройти ще у квітні 2020 року, досі не відбувся – його вкотре перенесли на кінець лютого. Можна сказати, що цей з’їзд однозначно є таким, що необхідний для забезпечення роботи органів державної влади, адже на з’їзді мають обрати членів Вищої ради правосуддя. Втім, організатори з’їзду суддів вже повідомляли, що раніше фактично отримали заборону на проведення з’їзду.

Таким чином, ми доходимо трьох варіантів висновку:

  1. Форум «Україна 30» є значно більш важливим для держави за з’їзд суддів та обрання членів Вищої ради правосуддя.
  2. З’їзд суддів взагалі не є «необхідним для забезпечення роботи органів державної влади».
  3. Цей форум проводять не «відповідно», а «всупереч» карантинним вимогам, встановлених Кабміном.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва