Проходження публічної служби: ВС роз’яснив строк звернення до суду

11:35, 26 февраля 2021
До спорів стосовно проходження публічної служби підлягають застосуванню приписи частини п'ятої статті 122 КАС України.
Проходження публічної служби: ВС роз’яснив строк звернення до суду
Джерело фото: echokirova.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До спорів стосовно проходження публічної служби підлягають застосуванню приписи частини п'ятої статті 122 КАС України, якою передбачено, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі №360/917/19.

Обставини справи

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ звернувся до суду з адміністративним позовом про стягнення з відповідача витрат, пов’язаних із його утриманням у вищому навчальному закладі, у розмірі 20593,04 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що оскільки відповідач звільнений зі служби в поліції за власним бажанням раніше ніж через три роки після закінчення навчання у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ, то він відповідно до вимог чинного законодавства повинен відшкодувати витрати, пов'язані з його утриманням у вищому навчальному закладі.

За рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено.

У касаційній скарзі, касатор зазначав, про те що цей спір пов'язаний з проходженням публічної служби, а тому в даному випадку підлягають застосуванню строки звернення до адміністративного суду, визначені частиною п’ятою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, і оскільки позивач пропустив установлений законом місячний строк для звернення до суду з цим адміністративним позовом та не заявив про його поновлення, то це є підставою для залишення позовною заяви без розгляду.

Висновок Верховного Суду

ВС відзначив, що у цій справі спірні правовідносини виникли у зв'язку зі звільненням відповідача з публічної служби та виникненням у нього, на підставі укладеного договору, зобов'язання щодо відшкодування фактичних витрат, пов'язаних із його утриманням у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Також ВС підкреслив, що спори стосовно проходження публічної служби охоплюють спори, які виникають із моменту прийняття особи на посаду і до її звільнення, зокрема й питання відповідальності за невиконання договору підготовки фахівця, що зумовлює відшкодування фактичних витрат, пов'язаних з утриманням у навчальному закладі, навіть якщо подання відповідного позову про відшкодування витрат відбувається після її звільнення з публічної служби, а тому до таких спорів підлягають застосуванню приписи частини п'ятої статті 122 КАС України, якою передбачено, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Отже, на думку ВС висновок судів попередніх інстанцій про застосування до спірних правовідносин приписів абзацу другого частини другої статті 122 КАС України - є помилковим, оскільки в цій категорії справ необхідно застосовувати встановлений частиною п'ятою статті 122 КАС України місячний строк звернення до суду.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд скасував рішення суду першої та апеляційної інстанції із залишенням позовної заяви без розгляду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, що є зловживання правом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду