Пенсії суддям пропонується обмежити 17690 грн, як і всім громадянам: на сайті Зеленського з’явилася петиція

13:03, 29 марта 2021
На сайті Зеленського з’явилася петиція про те, щоб зробити суддям такі ж пенсії, як і всім українцям – не більше 10 прожиткових мінімумів.
Пенсії суддям пропонується обмежити 17690 грн, як і всім громадянам: на сайті Зеленського з’явилася петиція
Джерело фото: фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Обмежити максимальний розмір пенсій суддям 10 прожитковими мінімумами, так само, як обмежено всім українцям», - така петиція з’явилася на сайті Президента Володимира Зеленського 27 березня.

Як відомо, наразі максимальна пенсія звичайних громадян обмежується 17690 грн.

«Статтею 2 Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» встановлено, що:
- максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з накопичувального пенсійного фонду) або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до... Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ...не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність», - зазначає автор петиції.

Нагадаємо, що за даними Пенсійного фонду середній розмір пенсійної виплати становить 3507 грн станом на 01.01.2021 року.

Переважна більшість пенсіонерів (більше 4,5 млн осіб) отримує пенсію середнім розміром 2427 грн. 1,8 млн осіб отримують пенсію розміром 1796 грн. Ще 2 млн українців отримує середню пенсію 3420 грн, 1,2 млн отримує 6,7 тис. грн.

Пенсію розміром понад 10 тисяч грн отримує 336 985 осіб.

Середній розмір довічного грошового утримання суддів становить 67 961 грн. Таку виплату на сьогодні отримує 3538 суддів.

На думку автора петиції, необмеження пенсій суддів «несправедливе та порушує статтю 24 Конституції України, якою встановлено, що:
- громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом;
- не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

У зв'язку з цим він вимагає від Зеленського забезпечити українським суддям максимальні пенсії, також як і всім українцям – не більше 10 прожиткових мінімумов, «згідно зі статтею 2 Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» та статті 24 Конституції України».

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва