Як перевірити, чи не опинилися ваші дані з Facebook у руках хакерів

13:25, 6 апреля 2021
На сьогодні сервіс має доволі високий відсоток похибки, але його автор вже працює над підвищенням точності перевірки.
Як перевірити, чи не опинилися ваші дані з Facebook у руках хакерів
Джерело фото: REUTERS
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наприкінці минулого тижня стало відомо, що хакери заволоділи персональними даними понад пів мільярда користувачів Facebook. Зважаючи на те, що на сьогодні авдиторія соцмережі становить близько 1,8 мільярда активних користувачів, виходить, що «надбанням громадськості» стали персональні дані майже кожного третього (30%) користувача. А тому постає питання – як дізнатися, чи не став я одним із «щасливчиків»?

Як повідомляє CNN, сервіс haveibeenpwned.com дає користувачам можливість перевірити, чи стали ваші дані частиною пів мільярдного витоку. Головний недолік – на сьогодні сервіс робить перевірку лише за електронною поштою. Це є недоліком, адже з 533 мільйонів облікових записів, дані яких викрали, лише 2,5 мільйони з них містили відомості про електронну пошту. Таким чином, точність haveibeenpwned на цьому етапі становить лише близько 0,5%.

Проте творець сервісу Трой Хант вже розглядає можливість його доповнення пошуком за мобільним телефон користувача, який був прив’язаний до облікового запису. Таку ідею також підтримала понад третина користувачів Твіттеру, які підписані на Ханта. За словами представників haveibeenpwned, використання номеру мобільного для перевірки має підвищити точність до 100% або близьких до того показників, адже є інформація, що усі зламані акаунти мали відомості про номер телефону користувача.

Facebook одразу після витоку заявив, що мова йде про персональні дані, викрадення яких виявили ще у 2019 році. За словами компанії, відповідну проблему у захисті соцмережі вже давно виправили, і причин турбуватися немає. Разом із тим, журналістам не вдалося отримати коментар щодо того, чи буде Facebook самостійно повідомляти користувачів, що їхні дані стали жертвою витоку, чи їм треба буде дізнаватися це самостійно. Також далеко не всі поділяють думку, що наявність у вільному доступі такої інформації – хай і дворічної давнини – не несе жодних загроз.

Так, у коментарі для Business Insider Алон Ґал – технічний директор компанії Hudson Rock, яка займається питаннями кіберзлочинності – зазначив, що навіть такі «старі» відомості є суттєвим ризиком для користувачів. Він зазначив: «Існування бази даних подібного розміру, що містить персональні дані – такі як номери телефонів – великої кількості користувачів Facebook, безперечно призведе до того, що будуть зловживати ними для спроб зламу або незаконного доступ до систем».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Facebook виплатить користувачам 650 млн доларів через порушення у зборі персональних даних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва