Профільний комітет підтримав введення доплат за нагородження почесною грамотою Верховної Ради

13:29, 6 апреля 2021
На засіданні комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянули проблеми медичного забезпечення ветеранів та їхніх сімей, а також пільг учасників революції.
Профільний комітет підтримав введення доплат за нагородження почесною грамотою Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів депутати рекомендували схвалити за основу законопроект про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України) (р.№ 3002а, н.д. Цимбалюк М.). Законопроектом пропонується внести доповнення до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», встановивши особам, що були нагороджені Верховною Радою України Почесною грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України, надбавку до пенсії.

Також депутати проголосували за включення до порядку денного законопроекту № 4363  про учасників Революції Гідності та сім'ї Героїв Небесної Сотні. Законопроект визначає три категорії громадян, яким законодавство буде гарантувати соціальний захист:

член сім’ї Героя Небесної Сотні – дружина, діти, батьки та утриманці загиблих під час Євромайдану або померлих унаслідок отриманих там ушкоджень;

постраждалий учасник Революції Гідності;

постраждалий учасник Революції Гідності з інвалідністю.

Також ним врегульовується процедура доплат.

Депутатами було підтримано законопроект про внесення змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» щодо врегулювання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів (р. № 4614, н.д. Стефанчук М., Калаур І. та інші). Законопроектом передбачено замість діючого збору при клеймуванні ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів  запровадити збір на обов`язкове державне пенсійне страхування при здійсненні суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі такими виробами, з вартості проданих (реалізованих) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінного металу за ставкою - 1%.

Передбачається, що збір на обов’язкове державне пенсійне страхування включатиметься до ціни ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів і сплачуватиметься їх продавцями з виручки від реалізації.

Окрім цього, передбачається, що суб`єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, подають до контролюючого органу за місцем реєстрації квартальну декларацію про нарахування та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. На думку авторів, це дасть можливість здійснення відповідного адміністрування сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. При цьому передбачається, що порядок подання та форма такої декларації має бути визначена та затверджена Кабінетом Міністрів України.

Також проект Закону встановлює, що у разі повернення кінцевим споживачем придбаного ювелірного чи побутового виробу з дорогоцінного металу, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, виходячи з суми коштів, які платник збору сплатив у момент реалізації таких виробів, зараховуються в рахунок зменшення поточних платежів з цього збору протягом поточного звітного періоду.

Депутати схвалили проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів (р. № 4615, н.д. Стефанчук М., Калаур І. та інші), який пов'язаний із попереднім.

Також депутати підтримали проект Закону про внесення змін до Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року) (р. № 5014, н.д. Білозір Л., Вацак Г. та інші), яким пропонується звільнити випускників шкіл  від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Також депутати комітету рекомендували парламенту схвалити за основу проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання медичної допомоги демобілізованим чи звільненим у запас військовослужбовцям, які брали участь в АТО/ООС та отримали статус учасника бойових дій) (р. № 4260, н.д. Остапенко А.). Законопроектом пропонується, аби члени сімей військовослужбовців, за умови відсутності за місцем проживання закладів охорони здоров’я чи відповідних відділень або спеціального медичного обладнання, та особи, звільнені у запас або у відставку, а також військовослужбовці, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час проходження військової служби або постраждали у полоні в ході бойових дій (війни) чи під час участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, якщо ці особи прослужили у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах не менш як 20 календарних років, демобілізовані чи звільнені у запас військовослужбовці, які брали участь в АТО/ООС та отримали статус учасника бойових дій, мали право на медичне обслуговування у закладах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах. При цьому члени комітету підняли питання стосовно нинішнього процесу ліквідації госпіталів і необхідності регулювання даного процесу в умовах пандемії.  

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала основні особливості законопроекту «Про учасників Революції Гідності», яким суттєво зменшуються їхні пільги. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду