Як через можливе порушення карантину у Белфасті майже тиждень тривають сутички

16:47, 8 апреля 2021
Приводом для сутичок із глибоким історичним підтекстом, стала церемонія поховання одного з колишніх бійців за незалежність Ірландії від Великобританії.
Як через можливе порушення карантину у Белфасті майже тиждень тривають сутички
Джерело фото: DW
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Не встигли охолонути остови спалених поліцейських машин під час протестів Kill the Bill проти розширення повноважень поліції у Бристолі, як полум’я протистоянь охопило іншу частину Об’єднаного королівства – Північну Ірландію. Як повідомляє CNN, там вже майже тиждень не вщухають сутички між націоналістами (прихильниками об’єднання Північної Ірландії з Республікою Ірландія) та уніоністами (прихильниками статусу-кво із Північною Ірландією у складі Великобританії), що супроводжуються насильством як між собою, так і щодо поліції та інших людей.

Причини сутичок значним чином пов’язані із напругою, яку породив Брексит, та більш старим конфліктом щодо того, у складі якої держави має перебувати Північна Ірландія. Безпосереднім стимулом початку протистояння став епізод із урочистим похованням одного з колишніх лідерів Ірландської республіканської армії, що у другій половині 20 ст. боролася за незалежність Ірландії від Великобританії. Уніоністи вважають, що церемонія порушувала чинні карантинні обмеження, але поліція не розслідувала цей випадок належним чином.

У середу зіткнення між агресивно налаштованими групами відбувалися переважним чином у районах воріт так званих «ліній миру» (piece line) – мурів, які були збудовані між католицькими (переважно націоналістичними) і протестантськими (переважно уніоністськими) районами і громадами якраз для запобігання сутичок. Переважним чином мова йде про перекидання через мури і ворота різних предметів, у тому числі – запалювальних речовин по типу коктейлів Молотова.

Одна із «ліній миру» у столиці Північної Ірландії Белфасті. Автор: Michael Turtle

Постраждалими унаслідок конфлікту стають не лише учасники протистояння та поліцейські, але й сторонні громадяни. Так, одним із найвіральніших відео сутичок стали кадри, де протестувальники кинули коктейль Молотова у кабіну водія автобуса. Автобус у підсумку згорів дотла, про стан водія та чи постраждав він взагалі інформації немає – судячи з усього, його не було у кабіні у цей момент. Унаслідок цього інциденту 8 квітня водії розпочали страйк, оголосивши, що вони відмовляються працювати у районах, охоплених насильством.

Представники урядів Республіки Ірландія, Великобританії та Північної Ірландії закликають учасників сутичок припинити їх і розпочати діалог. Зокрема Тишех (Прем’єр-міністр) Республіки Ірландія Міхал Мартін засудив насильство на вулицях, зазначивши, що «вирішити проблемні питання можна лише мирними та демократичними способами». Проте такі заяви не мали належного впливу на ситуацію, тож поки що незрозуміло, як і коли ці протистояння завершаться.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Суд Європейського Союзу постановив, що страйк працівників не звільняє авіалінії від обов’язку виплатити пасажирам компенсацію за скасований рейс чи його затримку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси