Держкіно опублікувало звіт, скільки витрачено бюджетних коштів на фільми у 2020 році

14:18, 12 апреля 2021
У Держкіно опублікували цифри щодо витрат на виробництво фільмів та серіалів.
Держкіно опублікувало звіт, скільки витрачено бюджетних коштів на фільми у 2020 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що в Мін'юсті зареєстрували наказ МКІП щодо оновлення процедури конкурсного відбору кінопроектів.

«Він набуде чинності з моменту його публікації в «Офіційному віснику України». Нагадаю, що йдеться про удосконалену процедуру проведення пітчингів Держкіно. Більш прозору і зрозумілу модель, яку давно обговорювали з представниками індустрії. Зокрема оновлені правила дозволять більш об’єктивно оцінювати проекти за встановленими критеріями. При Раді з державної підтримки кінематографії буде сформовано експертну комісію з фінансово-економічних питань, а також окремі експертні комісії з урахуванням напрямів конкурсу для детального і професійного опрацювання матеріалів від учасників. Додатково до кожного проекту буде представлена стисла рецензія експерта з обгрунтуванням виставлених балів за кожним критерієм. Буде також спрощено процедуру подання документів: все можна буде зробити через онлайн-кабінет на сайті Держкіно, який впровадять згодом. Як результат, більше успішних та якісних українських стрічок, у тому числі й у прокаті. Маємо шанс змінити парадигму з кількості підтриманих фільмів - на якість підтриманих фільмів. А це формування конкурентного ринку з перспективним кінопродуктом. Знімаймо українське», - відмітив він.

Разом з тим, нещодавно Державне агентство  України з питань кіно опублікувало звіт за результатами діяльності за 2020 рік.

 Виробництво фільмів

1. Завершено 40 фільмів, у т.ч.:

  • 14 неігрових;
  • 21 ігрових, у т.ч. 5 повнометражних;
  • 5 анімаційних.

2. Завершено 1 Грант Президента;

3. Підписано 75 договорів на виробництво (створення) фільмів;

4. Підписано 2 договори про створення і реалізацію творчого проєкту за грантом Президента;

5. Проведено Тринадцятий і Чотирнадцятий конкурсні відбори:

  • До переліку переможців Тринадцятого конкурсного відбору включено 23 кінопроєкти;
  • До переліку переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору включено 72 кінопроєкти, 7 з яких є телесеріалами (конкурсний відбір телесеріалів в рамках Чотирнадцятого конкурсу відбувся вперше з моменту появи пітчингів Держкіно).

6. Видано 210 свідоцтв національного фільму;

7. Станом на 31 грудня 2020 року у виробництві перебуває 125 фільмів.

Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів переглянуто 11 фільмів.

Інформація про фільми, заборонені для демонстрування  згідно з чинним законодавством України

Популяризація національних фільмів

Внесено до державного реєстру: виробників фільмів – 169, розповсюджувачів фільмів – 45. Укладено 33 ліцензійних договори.

 Діяльність Ради з державної підтримки кінематографії

  • Організовано та     проведено 20  засідань  Ради з державної підтримки кінематографії;
  • Радою з державної підтримки кінематографії ухвалено 304 рішення;
  • Впроваджено технічну       можливість        проведення онлайн-засідань Ради з подальшою відеотрансляцією на ресурсах Держкіно.

Касові збори українських національних фільмів, створених за підтримки Держкіно

Виконання бюджетної програми 3806030 «Державна підтримка кінематографії». За видами фінансової підтримки спрямовано 440 678,2 тис. грн:

За загальним фондом спрямовано 429 974,1 тис. грн:

  • на виробництво (створення) та розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських фільмів) та фільмів-дебютів в обсязі до 100 відсотків включно загальної кошторисної вартості виробництва відповідного фільму спрямовано кошти у сумі 147 032,7 тис. грн.

За рахунок цих коштів профінансовано:

КЕКВ       2282      (державне        замовлення        контракти       минулих       років) –  8  фільмів профінансовано на суму 16 158,9 тис. грн.

КЕКВ 2610 (державна підтримка) – 77 фільмів профінансовано на суму 130 873,8 тис. грн.

  • на виробництво (створення) та розповсюдження фільмів (ігрових, анімаційних тощо), обсяг яких не може перевищувати 80 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва фільму за умови підтвердження заявником наявності у нього коштів, необхідних для фінансування виробництва фільму, в обсязі не менш як 20 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного фільму спрямовано кошти в сумі 240 437,8 тис. грн.

За рахунок цих коштів профінансовано:

КЕКВ     2610     (фінансова      допомога      за    договорами       минулих      років) – 25 фільмів профінансовано на суму 122 950,6 тис. грн.

КЕКВ 2610 – 22 фільми профінансовано на суму 117 487,2 тис. грн.

  • на виробництво (створення) телевізійного фільму, телевізійного серіалу, державна підтримка якого не може перевищувати 50 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу, за умови підтвердження заявником наявності у нього коштів, необхідних для фінансування виробництва телевізійного фільму, телевізійного серіалу, в обсязі не менше як 50 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного телевізійного фільму, телевізійного серіалу спрямовано кошти в сумі 8 777,2 тис. грн.

За рахунок цих коштів профінансовано:

КЕКВ 2610 – 1 фільм профінансовано на суму 8 777,2 тис. грн.

  • За загальним фондом профінансовано 55 заходів у сфері кінематографії на суму 27 252,2 тис. грн, а саме: 20 прем’єрних показів фільмів на суму 5 667,9 тис. грн; 5 днів українського кіно за кордоном на суму 1 066,0 тис. грн; 8 представлень української кіноіндустрії на міжнародних кінофестивалях на суму 12 497,4 тис. грн; проведення 15 кінофестивалів в Україні на суму 5 032,9 тис. грн; 7 інших заходів у сфері кінематографії на суму 2 201,4 тис. грн. Погашено кредиторську заборгованість у сумі 786,6 тис. грн за 6 проведеними заходами.
  • Виплата стипендії членам Ради з державної підтримки кінематографії в сумі 6 474,2 тис. грн. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» кількість членів Ради – 9 осіб, фактична кількість складає 8 осіб.

За спеціальним фондом спрямовано 10 704,1 тис. грн:

  • на популяризацію національних фільмів шляхом повної або часткової оплати на проведення творчих зустрічей, презентацій, прем’єрних показів та інших необхідних заходів, у тому числі за участі творчих груп фільмів – спрямовано 2 507,3 тис. грн. Проведено 12 заходів із популяризації національних фільмів, а саме: 4 заходи в рамках проведення закордонних кінофестивалів; 4 прем’єрні покази фільмів; 2 послуги з виготовлення журналу; 2 інших заходи.
  • на сплату фінансового внеску до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів EURIMAGES – в сумі 4 944,5 тис. грн.
  • кошти на здійснення витрат, пов'язаних із проведенням конкурсних відборів фільмів для формування переліку кінопроєктів-переможців конкурсного відбору – в сумі 3 252,3 тис. грн.

Виконання бюджетної програми 3806060 «Гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів в сфері кінематографії та премії за видатні досягнення у галузі кінематографії»

Гранти Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення і реалізації творчих проєктів у 2020 році в сумі 1 968,7 тис. грн (режисер Смоляр Олексій Олексійович – 997 534,34 грн для виробництва неігрового фільму «Янголи/Дачі»; режисери Дородніцина Тетяна Олександрівна та Литвиненко Андрій Володимирович – 971 132,00 грн для виробництва неігрового фільму «Де собака заритий?»)

Фестивальна підтримка

Зовнішні комунікації

У 2020 році введено в дію новий офіційний сайт Держкіно, оновлено ютуб-канал Агентства. На власних інформаційних ресурсах (офіційний вебсайт, фейсбук-сторінка Держкіно) до уваги ЗМІ та читачів запропоновано 618 інформаційних повідомлень, новин та анонсів; взято участь у більш ніж 40 публічних заходах до подій, підтриманих Агентством, з яких 26 – пресзаходи з нагоди прем’єр фільмів. На ютуб-канал протягом 2020 року завантажено 81 фільм, створений за підтримки Держкіно (28 повнометражних ігрових, 15 короткометражних, 26 документальних, 12 анімаційних); отримано 1,5 млн. переглядів, приріст аудиторії склав 460%.

Участь та перемоги на головних міжнародних кінофестивалях у 2020 р:

  • Кінофестиваль незалежного кіно Санденс, США: участь документального фільму

«Земля блакитна, ніби апельсин» (реж. Ірина Цілик; за підтримки Держкіно) у конкурсної секції World Documentary Competition. Вперше в історії українського кіно фільм українського режисера – в конкурсній програмі цього найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Стрічка отримує Приз за найкращу режисуру в конкурсі світового документального кіно.

  • 70-ий Берлінський міжнародний кінофестиваль (клас «А»): участь документального фільму «Земля блакитна, ніби апельсин» (реж. Ірина Цілик; за підтримки Держкіно) в конкурсній програмі Generation У програмі спеціальних показів Berlinale Speсial проходить cвітова прем’єра фільму

«Номери» (реж. Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв; за підтримки МКІП).

  • 77-ий Венеційський міжнародний кінофестиваль (клас «А»): стрічка «Погані дороги» (реж. Наталія Ворожбит; за підтримки УКФ) бере участь у секції

«Тиждень критики» та отримує Verona Film Club Award – відзнаку за кращу новаторську (іноваційну) картину.

  • 36-ий Варшавський міжнародний кінофестиваль (клас «А»): участь у конкурсних програмах двох фільмів, створених за державної підтримки. Стрічка «Ми є Ми Поруч» (реж. Роман Балаян;  за   підтримки   МКІП)   представлена   в основному міжнародному конкурсі, фільм «Із зав’язаними очима» (реж. Тарас Дронь; за підтримки МКІП) відібрано до конкурсної програми Competition 1–2. Стрічка     «Із     зав’язаними     очима» отримує     нагороду      «Найкращий фільм» конкурсної програми Competition 1–2.
  • Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі: участь у конкурсних програмах двох фільмів, створених за державної підтримки. Стрічки

«Цей дощ ніколи не скінчиться» (реж. Аліна Горлова; за підтримки Держкіно) та

«Не все буде добре» (реж. Адріан Пірву та Олена Максьом; за підтримки Держкіно) увійшли до  конкурсної програми   First Appearance. Нагороду

«Найкращий фільм» секції отримує стрічка «Цей дощ ніколи не скінчиться».

  • Створена за підтримки Держкіно стрічка Валентина Васяновича «Атлантида» висунута національним претендентом від України на премію «Оскар».

Нормативно-правова робота

Узагальнено практику застосування законодавства з питань, що належать до компетенції Держкіно. Подано пропозиції щодо вдосконалення законодавчих та інших нормативно-правових актів, зокрема:

  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання державної підтримки кінематографії у формі надання державної субсидії на розвиток кінопроекту». Проєкт складений відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби «COVID-19». Зазначений проєкт винесено на обговорення Громадської ради при Держкіно та надіслано на погодження до заінтересованих органів виконавчої влади;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів». Прийняття постанови Кабінету Міністрів України сприяє запровадженню можливості надання Держкіно адміністративної послуги з видачі державного посвідченні на право розповсюдження і демонстрування фільмів в електронному вигляді;
  • розроблено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції загальнодержавної програми розвитку національної індустрії на 2020-2025 роки»;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт наказу МКІП «Про внесення змін до Порядку конкурсного відбору (пітчингу) кінопроектів та ухвалення рішень Радою» шляхом викладення його у новій редакції;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт наказу МКІП «Про затвердження Порядку утворення експертних комісій при Раді з державної підтримки кінематографії та умови їх діяльності»;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт наказу МКІП «Про затвердження Порядку роботи телефонної «гарячої лінії» в Держкіно»;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт наказу МКІП «Про затвердження Порядку організації та проведення особистого прийому громадян»;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт наказу МКІП «Про затвердження Положення про державну реєстрацію фільмів»;
  • розроблено та спрямовано на погодження проєкт Змін до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 № 327 «Про затвердження, внесення змін та скачування нормативних документів».

Діяльність із запобігання та виявлення корупції і взаємодії з правоохоронними органами

У 2020 році сектором із питань запобігання та виявлення корупції і взаємодії з правоохоронними органами виконано:

  • надіслано звіт до Національного агентства з питань запобігання та виявлення корупції про виконання антикорупційної програми за 2019 рік;
  • надіслано 6 (шість) звітів Національному агентству з питань запобігання за формою, яка вимагалася;
  • надіслано звіт Міністерству інформаційної політики України про виконання стратегії комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції на 2019 рік;
  • розроблено та затверджено план роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції і взаємодії з правоохоронними органами на 2021 рік;
  • проведено 6 (шість) занять з працівниками апарату Держкіно з антикорупційного законодавства, надано допомогу в заповненні щорічних декларацій осіб, які уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування за 2019 рік;
  • перевірено 12 (дванадцять) Антикорупційних програм фізичних осіб учасників тендерних закупівель на відповідність антикорупційному законодавству України;
  • проведено антикорупційну експертизу 75 (сімдесяти п’яти) договорів про надання Державної підтримки у формі здійснення публічних закупівель робіт, послуг необхідних для виробництва (створення) національного фільму;
  • проведено 24 (двадцять чотири) антикорупційних експертизи договорів про надання державної підтримки у формі державної субсидії на виробництво (створення) національного фільму (серіалу);
  • розроблено та затверджено Порядок повідомлення про наявність / відсутність реального або потенційного конфлікту інтересів, що виник під час роботи Ради з державної підтримки кінематографії та фінансування проєктів за підтримки Держкіно;
  • постійно проводиться моніторинг з мінімізації корупційних ризиків, які могли виникнути під час роботи в апараті Держкіно.

Внутрішній аудит

Підготовлено та затверджено:

  • «Операційний план діяльності з внутрішнього аудиту Державного агентства України з питань кіно на 2021 рік» наказом Держкіно від 12.2020 р. № 422;
  • «Програму забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту в секторі внутрішнього аудиту Державного агентства України з питань кіно на 2020 рік», що затверджена головою Держкіно 01.2020 р.

Проведено щорічну внутрішню оцінку якості внутрішнього аудиту за 2020 рік. Підготовлено та надано до Міністерства фінансів України річний «Звіт про результати діяльності підрозділу внутрішнього аудиту за 2020 рік» за формою 1-ДВА.

Підготовлено сектором «Рекомендації до аудиторського звіту (звіт незалежного аудитора), що надаються Державному агентству України з питань кіно для надання державної підтримки суб’єктам кінематографії та для підтвердження достовірності звіту щодо використання коштів та звіту фактичних витрат за призначенням», погоджено з відділом формування та реалізації програм створення та розповсюдження національних фільмів.

Відповідно до Операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту Державного агентства України з питань кіно на 2020 рік проведено 5 планових внутрішніх аудитів і 1 позаплановий внутрішній аудит.

Розглядалися аудиторські звіти, які надавав відділ формування та реалізації програм створення та розповсюдження національних фільмів щодо правильності відображення в цих звітах висновків:

  • по підтвердженню фактичного використання бюджетних коштів під час виробництва фільму;
  • щодо невиявлення завищення вартості товарів, робіт, послуг, використаних у процесі виробництва;
  • по правильності віднесення загальностудійних витрат до фактичної собівартості;
  • що не завищена і відповідає середнім цінам, яка склалась на ринку вартості наданих послуг, виконаних робіт та придбаних матеріалів, отриманих від третіх сторін та використаних під час виробництва фільму.

Міжнародне співробітництво

  • 17 січня 2020 року Україна приєдналась до розширеної часткової угоди Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів

Фонд сприяє незалежному кіновиробництву, надаючи фінансову підтримку художнім, анімаційним та документальним фільмам країн-учасників та заохочує професіоналів з різних куточків світу до міжнародної співпраці. Приєднання до EURIMAGES дозволяє представникам сучасної української кіноіндустрії інтегруватися в загальний європейський та світовий кінопроцес та розширити географію показів кіно.

За підсумками двох перших із моменту набуття Україною членства у EURIMAGES засідань Ради правління Фонду, фінансову підтримку в 2020 році отримали вже три кінопроєкти, що створюються за підтримки Держкіно: «Носоріг» Олега Сенцова, «Спас» Максима Наконечного та «Тривала втеча» Андреа Маньяні.

  • Ратифіковано «Угоду про      спільне     виробництво аудіовізуальних   творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади».

2 вересня 2020 року Верховна Рада України ратифікувала «Угоду про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади». У грудні 2020 року Уряд Канади офіційно поінформував українське посольство в Оттаві про завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття чинності Угодою про спільне виробництво аудіовізуальних творів між державами. Підписання Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади відбулося 2-го липня 2019 року в м. Торонто (Канада). Ратифікація Угоди не лише відкриває можливість українським і канадським продюсерам спільно створювати фільми в офіційній копродукції, але й сприятиме розвитку кіноосвіти, обміну кадрами, проведенню спільних кінематографічних заходів.

Профільне співробітництво з іншими органами влади

  • Спільно з Офісом Президента України та обласними державними адміністраціями на Виконання Законів України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» та «Про місцеве самоврядування в Україні» проводиться робота зі створення регіональних кінокомісій, як ефективних інституцій-помічників від Держави («інвестняні») у розбудові сфери кіно на регіональному рівні, популяризації України та її регіонів як привабливих локацій для кінозйомок, залучення українських та іноземних інвесторів для фінансування виробництва, прокату і показу фільмів та ефективного використання потенціалу української сервісної індустрії в галузі кінематографії. Станом на 31 грудня 2020 року існує 19 регіональних кінокомісій різних форм та підпорядкування, 8 з яких були створені в другій половині 2020 року у відповідних структурних підрозділах ОДА. Також у тісній співпраці з Держкіно функціонує «Асоціація кінокомісій України», до якої увійшли 12 активно діючих кінокомісій.
  • Спільно з Херсонською ОДА організовано та проведено конференцію «Перше засідання кінокомісій Україні» у м. Херсон. Обговорено питання створення та функціонування регіональних кінокомісій, їхньої ролі в розвитку кінематографії, процесі функціонування механізму виплат Cash Rebate, взаємодії з місцевими та центральними органами влади.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду