Погони для Венедиктової: чи поверне Рада прокурорам формений одяг, класні чини та надбавки за них

12:31, 27 апреля 2021
Рада включила в порядок денний законопроект про повернення прокурорам форми та класних чинів.
Погони для Венедиктової: чи поверне Рада прокурорам формений одяг, класні чини та надбавки за них
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виходячи із порядку денного засідань Верховної Ради, нардепи можуть вже у четвер розглянути в першому читанні законопроект про повернення прокурорам класних чинів та форменого одягу.

Законопроект № 3062 від 13.02.2020 ще раніше з другої спроби був включений в порядок денний роботи Верховної Ради.

Ним пропонується внести зміни до Закону України «Про прокуратуру», а саме:

  • Повернути механізм присвоєння класних чинів та форменого одягу прокурорам.
  • Уточнити вимоги до кандидатів на посади прокурорів в окружні та обласні прокуратури.
  • Встановити як підставу для притягнення до дисциплінарної відповідальності невиконання та/або неналежне виконання рішення координаційної наради відповідальними особами.
  • Визначити вимоги до форми та змісту дисциплінарної скарги про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Як будуть присвоювати класні чини.

Генеральний прокурор буде присвоювати класні чини згідно з Положенням про класні чини працівників органів прокуратури, а також вносити подання Президенту України про присвоєння класних чинів державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів.

Хто зможе стати прокурором

Прокурором окружної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років або пройшов стажування в органах прокуратури не менше року та володіє державною мовою.

Прокурором обласної прокуратури зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше трьох років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше двох років та володіє державною мовою.

Прокурором Офісу Генерального прокурора зможе стати громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше шести років або стаж роботи в окружній прокуратурі не менше трьох років, або стаж роботи в обласній прокуратурі не менше п’яти років та володіє державною мовою.

Прокурор, що звільняється з адміністративної посади з підстав неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов’язків, позбавляється класного чину у день звільнення.

Теж саме стосується і випадків порушення умов несумісності, вчинення корупційних порушень, набрання законної сили рішенням суду про визнання активів прокурора необґрунтованими або обвинувальним вироком; припинення громадянства або набуття громадянства іншої держави.

Крім того, у склад заробітної плати прокурора повернуть щомісячну надбавку за класний чин.

Формений одяг прокурорам буде видаватися безкоштовно.

Чому депутати так піклуються про прокурорів.

Причин для цього декілька.

По-перше, чинна редакція ст. 106 Конституції України до теперішнього часу закріплює за Президентом України повноваження щодо присвоєння класних чинів. Тож доведеться або повертати класні чини, або змінювати Конституцію. Останнє вкрай важко, в чому неодноразово мала можливість переконатися вся країна. Тож залишається лише перший варіант, тим більше що Генеральний прокурор мріє ходити в генеральських погонах.

По-друге, прокурори ображаються, що законодавство дискримінує їх права відносно інших працівників публічної служби.

Закон України «Про прокуратуру» чи не єдиний з усіх законів в Україні, які регулюють проходження професійної публічної та державної служби (за винятком політичних посад), який не передбачає такого елементу службової кар’єри, як можливість присвоєння класних чинів (рангів, спеціальних звань тощо).

Можливість присвоєння працівникам органів прокуратури класних чинів, на думку нардепів, є «одним із дієвих механізмів по підвищенню кваліфікаційного рівня прокурорів, забезпеченню високої якості та результативності показників їх роботи».

Ініціатива депутатського корпусу викликала сумніви ГНЕУ, яке нагадало, що у 2013 році під час реформування органів прокуратури Венеціанською комісією було надано висновок на проект чинного наразі Закону України «Про прокуратуру» (висновок № 735/2013 від 14.10.2013).

У п. 194 зазначеного висновку «видалення статті про офіційну уніформу для працівників прокуратури» характеризується як «втілення досить значного прогресу у виконанні вимог стандартів Ради Європи».

ГНЕУ також вважає, що на відміну від присвоєння класних чинів, наявність єдиного форменого одягу не пов’язана зі стимулюванням до якісної праці та кар’єрою у державних органах. Наявність офіційного форменого одягу в більшості випадків пов’язана з особливими умовами його експлуатації при реалізації функцій державного органу. Спеціальну уніформу розробляють з метою створення максимального комфорту для виконання службових завдань у складних умовах. З огляду на функції сучасної прокуратури потреба у форменому одязі її працівників може мати виключно психологічне обґрунтування.

Комітет з питань бюджету зазначає, що реалізація окремих положень законодавчої ініціативи, зокрема у частині виплати працівникам органів прокуратури щомісячної надбавки за класний чин та забезпечення таких працівників форменим одягом, потребуватиме додаткових видатків державного бюджету. Щоправда, які це суми ніхто не рахував.

Раніше в Уряді   пояснили, що не планують позбавляти українців права на отримання двох гектарів землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді