Зменшення компенсації від присудженої суми відшкодування збитків: позиція ЄСПЛ

08:10, 7 мая 2021
Заявники скаржились на зменшення компенсації, присудженої їм за шкоду, завдану їхній будівлі приватною компанією.
Зменшення компенсації від присудженої суми відшкодування збитків: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі №  23189/09 Saraç та інші проти Туреччини. Заявники скаржились на зменшення компенсації, присудженої їм за шкоду, завдану їхній будівлі приватною компанією, яка уклала угоду з адміністративною владою про знесення будівель, які були пошкоджені під час землетрусу 17 серпня 1999 року.

Обставини справи

Заяву подали п’ять турецьких громадян. Згідно з обставинами справи 17 серпня 1999 року в Туреччині відбувся землетрус. Після землетрусу адміністративні органи вирішили укласти угоди з приватними компаніями для знесення будівель, які були серйозно пошкоджені і були небезпечними для знаходження у них. Хоча будівля заявників (п’ятиповерховий будинок в м. Ялова, що включає квартири та комерційні приміщення) не входила до списку будівель, які повинні бути знесені, одна із зацікавлених компаній розпочала роботи над його знесенням. Заявникам, яких повідомили сусіди, вдалося зупинити знесення, але структурна шкода будівлі означала, що вона стала назавжди непридатною для використання.

У жовтні 1999 року заявники подали позов про відшкодування збитків та отримали компенсацію. Проте національні суди застосовували дискреційне зменшення на 25 відсотків від присудженої суми. У відповідь громадян подали апеляцію на це рішення, однак вона була відхилена.

Відповідно згідно зі статтею 1 Протоколу №1 Конвенції (захист власності) заявники скаржилися на зменшення розміру компенсації та відсоткову ставку, застосовану до їх позову. Вони також стверджували про порушення їх права на справедливий судовий розгляд.

Розглянувши всі обставини справи, Суд констатував порушення статті 1 Протоколу № 1. Справедлива сатисфакція 3 000 євро.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки