Депутати пропонують змінити особливості оподаткування ФОПів – не обійшлося без РРО

11:09, 7 мая 2021
Автори законопроекту стверджують, що їхнє регулювання має сприяти зменшенню тіньового сектору економіки.
Депутати пропонують змінити особливості оподаткування ФОПів – не обійшлося без РРО
Джерело фото: minfin.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від Слуги Народу Олексій Устенко, Олена Шуляк та Віталій Безгін зареєстрували у Верховній Раді законопроект №5466, яким пропонують внести зміни до Податкового кодексу у частині особливостей оподаткування фізичних осіб-підприємців. Як стверджують самі автори їхні пропозиції спрямовані на «стимулювання виведення ринку праці з тіні».

Підставою для розробки та подачі законопроекту депутати у пояснювальній записці переважно називають кризу, яка є наслідком пандемії та карантинних обмежень. Крім того, посилаються вони і на зростання тіньової економіки, якій відводять 22,5 млрд грн тіньових доходів і зайнятість понад 4 млн осіб. Підсумовують ці всі процеси автори законопроекту наступним чином: «Такі процеси призвели до дефіциту Пенсійного фонду України у більш ніж 13 мільярдів гривень, за 2020 рік. А тому, ситуація потребує негайного втручання з метою недопущення подальших втрат державного бюджету».

Для досягнення поставлених цілей депутати пропонують, по-перше, дозволити ФОПам першої групи мати найманих працівників. Законопроект передбачає, що такі підприємці зможуть працювати самостійно або мати до 3 найманих працівників. По-друге, має збільшитися і кількість найманих працівників для ФОП другої групи. На сьогодні, на таких підприємців може працювати до 10 людей, депутати пропонують збільшити цю кількість удвічі – до 20 працівників.

Третя пропозиція має стимулювати детінізацію доходів. Так, законопроект передбачає стимул для працедавців-ФОПів платити білу зарплату своїм працівникам у вигляді збільшення обсягу річного доходу, щодо якого застосовується спрощене оподаткування. Законопроект передбачає, що «кожну штатну одиницю в розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників на рік, якій нараховувалась основна заробітна плата не менше подвійного розміру мінімальної заробітної плати» такий обсяг доходів для ФОП буде збільшуватися на розмір 85 мінімальних зарплат.

Окремо варто звернути увагу на недостатню визначеність цього формулювання. Адже у тексті однозначно невизначено, протягом якого терміну працівники мають отримувати не менше двох мінімальних зарплат – буде достатньо одного місяця чи мова йде лише про повний календарний рік?

При цьому, «розкачати» свій ФОП до розмірів міжнародної корпорації за рахунок такої процедури все ж не вийде, адже у законопроекті є відповідні запобіжники. Так, граничний розмір річного доходу за цим механізмом сукупно не може перевищувати:

  • Для першої групи – 422 мінімальних зарплати (2,53 млн грн);
  • Для другої групи – 1089 мінімальних зарплат (6,53 млн грн);
  • Для третьої групи – 3300 мінімальні зарплати (19,8 млн грн).

Крім того, ще один запобіжний передбачає встановлення часових рамок для такого механізму збільшення річного доходу. У перехідних положеннях Податкового кодексу має з’явитися норма, яка визначатиме, що збільшення доходу, щодо якого діятиме спрощена система оподаткування, діятиме лише протягом 2021 року.

З одного боку, це правильний хід з точки зору того, що пропоноване регулювання нібито має бути тимчасовим, з метою боротьби з економічними наслідками коронавірусу. Тож, діяти відповідне регулювання мало б діяти лише на час існування відповідних чинників. А тому питання про те, чи потрібне воно буде у наступному році, варто розглянути пізніше. Проте з іншого боку, на календарі вже травень. І навіть за умови дуже оперативного розгляду й ухвалення цього законопроекту, у кращому випадку, воно діятиме протягом заледве пів року. І відсутність впевненості у тому, що відповідне регулювання буде діяти й у 2022 році, може зупинити деяких ФОПів від її використання, адже вже за пів року «плюшки» можуть пропасти і доведеться розбиратися з тим, що є.

Окремо варто звернути увагу на те, що ця сама новація до перехідних положень визначає, що у випадку з ФОПами другої та третьої групи вона діятиме лише у випадку застосування цими підприємцями РРО.

Разом із тим, це положення наявне лише у порівняльній таблиці законопроекту, а от у самому тексті законопроекту його чомусь немає.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати пропонують підняти розмір мінімальної пенсії за віком, але трохи пізніше.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду