Профільний комітет Ради підтримав обмеження максимального розміру заробітної плати для окремих категорій осіб: деталі

13:38, 12 мая 2021
Законопроектом запроваджується адміністративна та інша відповідальність за порушення обмежень щодо максимального розміру заробітної плати.
Профільний комітет Ради підтримав обмеження максимального розміру заробітної плати для окремих категорій осіб: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував схвалити за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації в Україні (р.№ 3492, н.д. Гривко С.). Проектом пропонується внести зміни до Законів України "Про оплату праці", "Про статус народного депутата України", "Про Центральну виборчу комісію", "Про прокуратуру", "Про державну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг". Зокрема ним запроваджуються обмеження максимального розміру місячної заробітної плати керівників і працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, державних службовців, посадових осіб та працівників всіх установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету - розміром не більше дванадцяти мінімальних заробітних плат під час дії надзвичайних ситуацій в Україні.

Рішення про обмеження максимального розміру місячної заробітної плати відповідних категорій осіб у зв’язку з настанням надзвичайної ситуації в Україні приймається постановою Верховної Ради України або указом Президента України. Всі кошти у межах економії фондів оплати праці відповідно до положень законопроекту повертаються до бюджету для спрямування їх на боротьбу з відповідною надзвичайною ситуацією та подолання її наслідків.

Крім того, запроваджується адміністративна та інша відповідальність за порушення зазначених обмежень щодо максимального розміру заробітної плати.

Зокрема, в Кодекс України про адміністративні правопорушення включається нова стаття 41-4 з назвою «Порушення вимог законодавства України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час строку дії надзвичайної ситуації в Україні», яка встановлює відповідальність за відповідні порушення у вигляді штрафу в розмірі від п’ятисот до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також депутати рекомендували парламенту розглянути два схожі проекти законів:

-  про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України (р. № 5249, н.д. Яцик Ю. та інші);

-  про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України (р. № 5249-1, н.д. Фріс І., Третьякова Г. та інші).

Законопроект №5249 складається з сімнадцяти статей. Законопроект № 5249-1 складається з вісімнадцяти статей. Ними передбачається оголосити амністію і поширити її дію, на наступну категорію засуджених: неповнолітніх, жінок та чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, осіб, що досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, тощо.

Основними критеріями для застосування амністії згідно з даним проектом є:

- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Законопроектом, також, визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).

Депутати підтримали проект закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо встановлення підвищеного мінімального розміру допомоги по безробіттю учасникам бойових дій) (р. № 4160, н.д. Остапенко А., Третьякова Г. та інші). Пропонується у Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» доповнити частину четверту статті 23 доповнити новим третім абзацом такого змісту: «Допомога по безробіттю не може бути нижче двократного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом, якщо допомога по безробіттю виплачується особі, яка відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» є учасником бойових дій».

Також рекомендували парламенту схвалити за основу та створити робочу групу щодо проекту Закону про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів (р.№ 4597, н.д. Третьякова Г. та інші). Пропонується виключити зі статті 67 Кодексу законів про працю, яка регулює вихідні дні, норми про те, що з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні.

Замість цього пропонується прописати таке:

«Забороняється перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених цим Кодексом».

Як зазначають автори, щороку Уряд видає розпорядження про перенесення тих чи інших робочих днів, що є наступними після святкових або неробочих днів, визначених ст. 73 Кодексу законів про працю, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу. КзПП у нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Комітет рекомендував відхили проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення (р. № 4584, н.д. Королевська Н. та інші). А законопроект про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо збільшення розмірів допомоги та страхових виплат (р.№ 3017а, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М., Івченко В.) відправив на доопрацювання. Крім того, парламентарі підтримали створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (реєстр. № 4555).

На кінець, депутати рекомендували парламенту схвалити за основу і створити робочу групу для доопрацювання законопроекту про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо врегулювання окремих питань у сфері забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями (р.№ 4550, н.д.Аліксійчук А.). Проектом Закону пропонується внести зміни до Закону України "Про гуманітарну допомогу" в частині доповнення частини другої статті 6 абзацом наступного змісту: Звільнення від оподаткування товарів (робіт, послуг), визнаних гуманітарною допомогою легкових автомобілів, які на момент ввезення на митну територію України були вперше зареєстровані не пізніше ніж п’ятнадцять років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см, які є спеціально обладнаними під керування особами з інвалідністю та ввозяться для осіб з інвалідністю, які перебувають у встановленому порядку на обліку для отримання спеціального автотранспорту, на строк, визначений законодавством.

Раніше Галина Третьякова пояснила, що змусило її ініціювати скасування перенесення робочих днів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду