Третьякова пояснила, що змусило її ініціювати скасування перенесення робочих днів

19:33, 19 января 2021
Депутат вважає, що Кабмін дискримінує тих, хто хоче відпочивати два дні.
Третьякова пояснила, що змусило її ініціювати скасування перенесення робочих днів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України узурпував право своїми постановами переносити робочі дні, дискримінуючи тих, хто хоче відпочивати два дні після п’ятиденного робочого тижня. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, коментуючи внесення нею до парламенту законопроекту 4597, про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю «щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів».

За її словами, Кабмін єдиний отримав право серед роботодавців на перенос вихідних днів.

«Дійсно, я стикалася з цим, тому що я багато років працювала і в бізнесі, в професійній асоціації, в інституті громадянських свобод, керувала підприємствами і знаю, що норма закріплена в законі з 2011 року, а до цього ще із часів Кучми з’явилася практика, коли Кабмін узурпував право своїми постановами  переносити робочі дні. Такої практики в Європі немає. Це робилося, як казали, з мотивами поліпшення інтенсивності праці. Є люди, які хотіли б нормально працювати, а потім відпочивати 2 дні після п’ятиденного робочого тижня, але фактично відбувалася їхня дискримінація через подібні переноси. Більше того Кабмін єдиний отримав таке право серед роботодавців, адже за часів СРСР, як відомо, майже на 99% держава була єдиним роботодавцем, а за часів незалежної України таке право отримали і приватні роботодавці, а от  переносити такі дні може лише Кабмін», - відзначила Третьякова.

При цьому, за її словами, до неї звернулися народні депутати як до голови профільного комітету і попрохали внести законопроект, який би скасував перенесення робочих днів.

«Коли я працювала у професійних асоціаціях, то іноземці до нас зверталися і казали, чого у вас здвоєння цих вихідних, чого ви в суботу працюєте. Це для них було дуже дивно», - підбила вона підсумок.

На запитання стосовно того, що в Європі часто тривалість робочого тижня часто є меншою і вони часто мають довші канікули, а також реакцію соцмереж на ініціативу Третьякової, де дописувачі вказали на недоцільності порівнювати з країнами Європи Україну, депутат відповіла, що в «преамбулі Конституції записано, що метою для України є рух до європейської спільноти та НАТО». А подібні законопроекти, на її думку, наближають Україну до Європи.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала законопроект Третьякової про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю «щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей