Депутат оприлюднила законопроект про реформу СБУ: без функцій в економіці, проте з гендерним аудитом

16:54, 17 мая 2021
Мар'яна Безугла виклала в мережу концепцію реформування СБУ: прибрали відділ «К» та залишили військовослужбовців.
Депутат оприлюднила законопроект про реформу СБУ: без функцій в економіці, проте з гендерним аудитом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України Мар'яна Безугла оприлюднила для обговорення в соцмережах законопроект про реформу Служби безпеки України. Він має назву «Про внесення змін до Закону України «Про службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України та викладає закон про СБУ в новій редакції.

Документ містить близько шести десятків аркушів та вносить зміни в численні нормативні акти.

У ньому з’являються терміни «прикриття», «структура прикриття», «конспірація», «оперативна-бойова діяльність», «оперативно-службова діяльність», а вищі посадові особи держави іменуються «споживачами».

Загальну чисельність СБУ пропонується встановити на рівні 17 000 штатних посад. Голову СБУ призначає Верховна рада за поданням Президента. Перебування на посаді Голови СБУ однієї особи обмежується 10 роками.

СБУ дозволять мати ізолятори тимчасового утримання, інформаторів (у тому числі платних), відряджати співробітників в інші організації, а також користуватися іншими традиційними для цієї служби правами (боротьба з кібершпигунством, обробка інформації, криптозахист, спеціальні інформаційні операції, застосування зброї, огляд речей, вибухотехнічні роботи, розвідувальні заходи, виявлення активів).

Декілька статей законопроекту присвячені застосуванню заходів примусу та порядку застосування зброї.

Законопроектом встановлюються звання співробітників СБУ, граничний вік перебування на посаді, особливості проходження державної служби в СБУ та обмеження, а також порядок звільнення в запас. Крім того, в структурі СБУ залишаються військовослужбовці.

Невід’ємною складовою внутрішнього аудиту СБУ стане гендерний аудит. Що це таке, хто і як його проводитиме, законопроект не роз’яснює.

Нагляд за діяльністю СБУ буде покладений на Генпрокурора та уповноважених ним прокурорів. Призначення прокурора на адміністративні посади буде відбуватися після перевірки СБУ в порядку, передбаченому Законом України «Про контррозвідувальну діяльність».

Також розповідалося, що депутати мають намір змінити порядок отримання наукових ступенів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки