Депутати мають намір змінити порядок отримання наукових ступенів

09:00, 4 мая 2021
Внаслідок несистемних змін до законодавства науковий ступінь доктора наук опинився під загрозою.
Депутати мають намір змінити порядок отримання наукових ступенів
Джерело фото: nim.media
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України 30 березня прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань присудження наукових ступенів та ліцензування освітньої діяльності».

У зв’язку з перенесенням із Закону України «Про вищу освіту» норм про науковий ступінь доктора наук до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» виникла ситуація, за якої перша згадка про науковий ступінь доктора наук у Законі України «Про вищу освіту» є лише в статті 59 Закону, в частині, що стосується права на доплату за цей науковий ступінь.

Це створює певну правову невизначеність. Існує ризик втрати права на доплату за науковий ступінь доктора наук, яке встановлено в частині другій статті 59 Закону України «Про вищу освіту».

З метою усунення цього ризику депутати внесли законопроект № 5404 від 19.04.2021 «Про внесення змін до статті 54 Закону України "Про вищу освіту" щодо наукового ступеня доктора наук».

Згідно з запропонованими змінами в Україні присуджують такі наукові ступені:

1) доктор філософії;

2) доктор наук.

В Україні присвоюються такі вчені звання:

1) старший дослідник;

2) доцент;

3) професор.

Вчене звання професора та доцента отримають особи, які професійно здійснюють науково-педагогічну або творчу мистецьку діяльність.

Вчене звання старшого дослідника присвоюватимуть особам, які професійно здійснюють наукову або науково-технічну діяльність.

Вчене звання професора, доцента, старшого дослідника буде присвоювати вчена рада закладу вищої освіти (вчена рада структурного підрозділу).

Право присвоєння вченого звання професора та старшого дослідника надається також вченим (науково-технічним) радам наукових установ.

Рішення відповідних вчених рад затверджуватиме атестаційна колегія центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок присудження ступеня доктора філософії буде затверджуватися Кабінетом Міністрів України.

Порядок присудження ступеня доктора наук буде визначатися відповідно до положень Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Форми документів про присудження наукових ступенів затвердить центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Раніше депутати влаштували дискусію навколо видачі молока «за шкідливість».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва