Що перевіряє Податкова служба в рамках здійснення податкового контролю

12:14, 21 мая 2021
В межах здійснення податкового контролю податківці лише перевіряють реальність операцій з придбання товарів та послуг.
Що перевіряє Податкова служба в рамках здійснення податкового контролю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В межах здійснення податкового контролю податковий орган лише перевіряє реальність операцій з придбання товарів та послуг, наявність у платника належним чином оформлених первинних документів на підтвердження факту понесених витрат за цими операціями, однак не оцінює доцільності таких витрат.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 1.380.2019.004239.

Обставини справи

Товариство з обмеженою відповідальністю «І» звернулося до суду з позовом до Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про визнання протиправним та скасування податкових повідомлень-рішень.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду позов було задоволено повністю. Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду скасовано рішення суду першої інстанції та ухвалено нове, яким в задоволенні позову відмолено.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, касатор подав касаційну скаргу, в якій просить її скасувати та залишити чинним рішення першої інстанції.

Висновок Верховного Суду

Під час судового розгляду справи в обґрунтування своїх висновків про нереальність господарських операцій позивача з контрагентами відповідач також звернув увагу на відсутність у позивача правових підстав для залучення до виконання зазначених робіт субпідрядних організацій, виходячи з того, що вказані роботи були об`єктом процедури державних закупівель, а позивач в рамках тендерних торгів надав докази наявності трудових ресурсів та основних засобів для виконання таких робіт самостійно, без залучення третіх осіб.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано не взяв до уваги наведені вище твердження, оскільки, по-перше, вони прямо суперечать висновкам, викладеним в акті перевірки, яким зафіксовано відсутність у позивача необхідної кількості трудових ресурсів та основних засобів для виконання таких робіт, а по-друге,  такі відомості не були покладені в основу оскаржуваних рішень, що виключає можливість їх дослідження й оцінки судом в силу положень частини другої статті 77 КАС України.

В контексті наведеного суд також звернув увагу на те, що господарська компетенція здійснюється позивачем як суб`єктом господарювання на власний ризик, що означає його відповідальність за ефективність та доцільність прийнятих рішень, він самостійно вирішує, які саме витрати йому необхідно здійснити для забезпечення своєї діяльності, та має право самостійно обирати виконавців послуг. Здійснення господарської компетенції знаходиться за межами контролю податкового органу.

Таким чином, в рамках здійснення податкового контролю податковий орган лише перевіряє реальність операцій з придбання товарів та послуг, наявність у платника належним чином оформлених первинних документів на підтвердження факту понесених витрат за цими операціями, однак не оцінює доцільності таких витрат.

Так, за наслідками зафіксованих в акті перевірки порушень податковим органом витрати, задекларовані позивачем за період 3,4 квартали 2018 року за спірними господарськими операціями, були залишені в складі фінансового результату ТОВ «У», водночас, збільшено дохід за такими операціями на суму 6092640,34 грн.

Однак у цьому випадку контролюючим органом незважаючи на констатацію неправомірності формування позивачем доходів за нібито фіктивними операціями, не було здійснено корегування витрат за такими операціями, у відповідності з пп.134.1.1 п. 134.1 ст.134 ПК України. Тобто, контролюючим органом у складі витрат залишено нереальні операції від вказаних суб’єктів господарювання, а в склад доходів включено вартість цих же робіт, але від невстановлених осіб.

Проте суд апеляційної інстанції наведеного не врахував та, як наслідок, дійшов помилкового висновку про необґрунтованість заявлених ТОВ «У» позовних вимог, внаслідок чого помилково скасував рішення суду першої інстанції.

Верховний Суд скасував рішення суду апеляційної інстанції та залишив в силі рішення суду першої інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто може бути звільнений від сплати судового збору.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді