Зміна місця реєстрації через Дію: поки в рамках експерименту

09:00, 23 мая 2021
Які правові підстави існують сьогодні для зміни місця реєстрації онлайн.
Зміна місця реєстрації через Дію: поки в рамках експерименту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Ми скасуємо штамп у паспорті та довідку про прописку до ID-картки», – з такою заявою виступив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Так, 17 травня під час Diia Summit 2.0 команда Мінцифри презентувала масштабне оновлення Дії — понад 10 нових електронних послуг у Дії. Оновлення вже доступні на порталі та в застосунку.

«Які 5 нових послуг презентували в Дії?

Зміна місця реєстрації онлайн — потрібна лише ID-картка, 10-15 хвилин на заповнення заяви в Дії й онлайн-підтвердження власника житла. Доступна для жителів Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу і Маріуполя. За рік послугу масштабуємо на всю країну», - зазначає Мінцифри на своїй сторінці.

Разом із тим, відповідний закон, який би дозволяв втілювати ці зміни на практиці, ще не ухвалено.

Ці зміни поки лише закладено у законопроект «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» 5463 від 5 травня 2021 року. Детальніше про нього можна прочитати у матеріалі за посиланням.

Як зазначають автори проекту, скасовується паперовий документообіг; виключається можливість дублювання реєстрації у різних реєстрах територіальних громад; органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи тощо.

Також автори законопроекту підкреслюють, що ним закріплюється право власника житла скасувати задеклароване чи зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав, зазначених у законі, без рішення суду.

«Згідно із законом (поки законопроектом – прим. ред.) штампи в паспорті та витяг із ID-картки про прописку будуть скасовані. Замість того, щоб ходити у ЦНАПи чи військкомати, достатньо буде авторизуватися в застосунку Дія чи на порталі та зробити декілька кліків.

Новий законопроект зробить зміну місця реєстрації декларативною. На порталі Дія потрібно буде лише вказати адресу, за якою фактично проживає людина. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде його згода, яку він теж може дати онлайн», - зазначає Федоров.

Отже, закону поки немає, але ж мають бути правові підстави для застосування цієї послуги?

Дійсно, 28 квітня 2021 року постановою Кабінету Міністрів №423 затверджено зміни до постанови КМУ від 28 грудня 2020 р. №1364 під назвою «Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі».

Зокрема, цими змінами установлено, що у рамках реалізації експериментального проекту взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, здійснюється на підставі відомостей про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами реєстрації через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Також у постанові зазначено, що відомості про окремий номер запису призовника, військовозобов’язаного або резервіста в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який міститься у реєстрі або присвоюється у випадку створення нового запису, надсилаються Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» через єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ не пізніше шести місяців з дня набрання чинності цією постановою.

Також внесено зміни до Порядку реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі.

Зокрема, визначено, що для призовників, військовозобов’язаних та резервістів у заяві додатково зазначається окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

У разі, коли відомості про призовника, військовозобов’язаного або резервіста включені до Реєстру, окремий номер запису отримується шляхом електронної інформаційної взаємодії з Реєстром через єдину інформаційну систему МВС (після запровадження інформаційної взаємодії).

У разі, коли відомості про призовника, військовозобов’язаного або резервіста не включені до Реєстру, заявник за власним бажанням на Порталі Дія зазначає перелік відомостей, які після запровадження інформаційної взаємодії надсилаються до Реєстру з метою включення до нього відомостей про особу, а саме тип військово-облікового документа, найменування районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя (далі — територіальний центр комплектування та соціальної підтримки), в якому особа перебуває та/або перебувала на зазначеному обліку, а щодо військовозобов’язаних та резервістів — також серія та/або номер військово-облікового документа (за наявності). Реєстр забезпечує включення відомостей про особу із присвоєнням окремого номера запису та надсилає його шляхом електронної інформаційної взаємодії до Порталу Дія через єдину інформаційну систему МВС.

У день реєстрації/зняття з реєстрації або прийняття рішення про відмову орган реєстрації надсилає через єдину інформаційну систему МВС:

1) до Порталу Дія — повідомлення про реєстрацію/зняття з реєстрації або рішення про відмову, які надсилаються Порталом Дія на адресу електронної пошти заявника, а також до його особистого електронного кабінету користувача на Порталі Дія (у разі утворення кабінету);

2) до Реєстру — повідомлення про реєстрацію/зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів (після запровадження інформаційної взаємодії).

У повідомленні зазначаються прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), окремий номер запису в Реєстрі (за наявності), тип військово-облікового документа, найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому особа перебуває та/або перебувала на зазначеному обліку, а щодо військовозобов’язаних та резервістів — також серія та/або номер військово-облікового документа (за наявності), попереднє та поточне зареєстроване місце проживання.

Повідомлення про реєстрацію/зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів, місце проживання яких було зареєстровано до моменту запровадження інформаційної взаємодії, підлягають передачі після її запровадження.

Відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надіслані органом реєстрації через єдину інформаційну систему МВС до Реєстру, є підставою для взяття особи на військовий облік або зняття з військового обліку відповідним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

Відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів за заявами, поданими відповідно до вимог цього Порядку, не включаються органом реєстрації до повідомлення про реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників та військовозобов’язаних, передбаченого Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921;

3) до реєстру територіальної громади попереднього місця
проживання — повідомлення про зняття з реєстрації місця проживання особи у разі реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Повідомлення містить набір даних, визначених у додатку 15 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207. У разі відсутності електронної інформаційної взаємодії із зазначеним реєстром повідомлення повертається за допомогою програмних засобів єдиної інформаційної системи МВС до органу реєстрації для його передачі згідно із зазначеними Правилами, в інший спосіб;

4) до відомчої інформаційної системи ДМС для подальшої передачі до Єдиного державного демографічного реєстру — інформацію про реєстрацію/зняття з реєстрації за набором даних, визначених у Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207.

Отже, зміна місця реєстрації онлайн поки що реалізується в рамках експериментального проекту і Мінцифри очікує від Верховної Ради ухвалення відповідного законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва