Як депутати пропонують боротися із тими, хто пише реферати на замовлення: деталі

08:27, 25 мая 2021
До Верховної Ради внесено два законопроекти, які запроваджують штрафи для тих, хто видасть чужу наукову роботу за свою.
Як депутати пропонують боротися із тими, хто пише реферати на замовлення: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів, серед яких Олександр Лукашев, Тетяна Плачкова та Євгеній Брагар, внесли до парламенту законопроект № 5461-1 про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності, яким пропонується посилити відповідальність за плагіат.

Новації

Автори пропонують додати в статтю 1 Закону «Про освіту» пункт 2-1. Визначивши, що «академічний текст — авторський твір наукового, науково-технічного та навчального характеру у формі дисертації, кваліфікаційної випускної роботи, наукового видання, наукової статті, звіту у сфері наукової і науково-технічної діяльності, депонованої наукової роботи, підручника, навчального посібника, інших науково- та навчально-методичних праць».

До статті 42 «Академічна доброчесність» пропонується додати норму, що порушення доброчесності є подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності.

При цьому також ці ж депутати раніше внесли законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності.

Депутати пропонують доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 51-5.

Подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 5100 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 000 грн).

Однак серед запропонованих змін відсутній алгоритм, як визначити, чи є особа, яка подає статтю/реферат/курсову/бакалаврську/магістерську роботу чи дисертацію, автором, або ж придбала її у когось. Відповідно немає механізму визначення і встановлення цього факту, а також його доведення. Відтак внесені зміни можна буде вважати декларативними.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на сайті Міністерства освіти і науки України (МОН) опублікували для обговорення порядок присудження ступеня доктора наук.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області