Як будуть забезпечуватися позови у спорах про авторське право: до ГПК пропонують низку змін

12:55, 31 мая 2021
Підставою для забезпечення позову у спорі про авторське право може стати припущення про піратське походження його об’єкта.
Як будуть забезпечуватися позови у спорах про авторське право: до ГПК пропонують низку змін
Джерело фото: dominuslegal.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна черговий рік не може вийти з переліку пріоритетних держав у так званому Списку 301, який щорічно складається Офісом Торгового представника Сполучених Штатів Америки й зазначає перелік країн, де порушуються права інтелектуальної власності.

У цих звітах повідомляється про торгові бар'єри для американських компаній і продуктів у зв'язку з законами про інтелектуальну власність, що стосуються авторського права, патентів і товарних знаків в інших країнах.

У 2012 році Офіс торгового представника США відніс Україну до країн, щодо яких ведеться першочергове спостереження. Таким чином, стан справ відносно захисту інтелектуальної власності має тенденцію до погіршення.

Тож «Слуги народу» запланували цю проблему вирішити кардинально, а саме: внесли новий законопроект «Про авторське право і суміжні права».

Він зареєстрований за № 5552 від 24.05.2021, головним Комітетом визначили Комітет з питань економічного розвитку.

Серед основних положень законопроекту є пропозиція внести зміни до Господарського процесуального кодексу. Що пропонують в ньому змінити.

По-перше, окремі категорії справ щодо прав інтелектуальної власності заборонять розглядати в наказному провадженні.

Зазначені категорії будуть зазначені в пунктах 4 и 5 частини 2 статті 20 ГПК, які планується викласти в новій редакції.

Вищий суд з питань інтелектуальної власності (який створено, але досі не запрацював) буде розглядати справи щодо прав інтелектуальної власності, зокрема:

  • справи у спорах щодо авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі між суб’єктами авторського права і (або) суміжних прав та організаціями колективного управління, а також між організаціями колективного управління, організаціями колективного управління та користувачами;
  • справи у спорах щодо реєстрації, акредитації організацій колективного управління центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, а також встановлення зазначеним органом тимчасових тарифів для збирання організаціями колективного управління доходу від прав.

Ключові зміни спрямовані на практику забезпечення позову. Як відомо, забезпечення позову в господарських справах допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав, або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

При цьому пропонується, щоб у справах про порушення прав інтелектуальної власності забезпечення позову допускалося і за відсутності вищезазначених підстав.

Крім того, засоби забезпечення позову щодо порушення авторського права і (або) суміжних прав можуть передбачати в тому числі:

  • заборону виготовлення, відтворення, продаж, прокат, ввезення на митну територію України та інше використання, передбачене законом про авторське право і суміжні права, а також транспортування, зберігання або володіння з метою введення в цивільний обіг примірників об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, щодо яких припускається, що вони є піратськими (контрафактними), і засобів обходу технологічних засобів захисту;
  • накладення арешту і вилучення примірників об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, щодо яких припускається, що вони є піратськими (контрафактними), засобів обходження технологічних засобів захисту, а також матеріалів і обладнання, що використовуються для їх виготовлення і відтворення;
  • накладення арешту і вилучення рахунків та інших документів, які можуть бути доказом вчинення дій, що порушують або створюють загрозу порушення (чи підтверджують наміри вчинення порушення) авторського права і (або) суміжних прав.

Раніше «Судово-юридчна газета» розповідала, що відбувається в судах з розглядом справ про порушення «мовного» закону.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду