Архітектори та інженери-проектувальники пройдуть професійну атестацію: КМУ затвердить Порядок

11:31, 23 июня 2021
Кабмін врегулює Порядок проведення професійної атестації виконавців окремих видів робіт і послуг, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.
Архітектори та інженери-проектувальники пройдуть професійну атестацію: КМУ затвердить Порядок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів на своєму засіданні 23 червня планує затвердити Порядок проведення професійної атестації виконавців окремих видів робіт і послуг, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.

Правовідносини щодо проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, регулюються положеннями статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність». Законом від 17.10.2019 № 199-ІХ до зазначеної статті було внесено зміни з метою удосконалення врегулювання таких правовідносин, зокрема щодо використання можливостей Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва при прийманні, обробці та оформленні документів під час проведення професійної атестації, інформуванні про результати атестації. Крім того, зазначеним Законом передбачено врегулювання порядку позбавлення виконавця кваліфікаційного сертифіката та створення апеляційної комісії щодо розгляду спірних питань, які можуть виникнути при проведенні професійної атестації чи позбавленні кваліфікаційного сертифіката.

Отже, проектом пропонуються такі зміни:

  • врегульовується порядок професійної атестації архітекторів, інженерів-проектувальників, інженерів технічного нагляду та  експертів;
  • запроваджуються процедури подання та оброблення документів з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;
  • врегульовується порядок проведення іспиту;
  • удосконалюється процедура позбавлення виконавця кваліфікаційного сертифіката;
  • врегульовується порядок створення апеляційних комісій та порядок розгляду ними скарг.

Водночас проектом постанови запроваджуються положення щодо проведення професійної атестації виконавця незалежно від його членства у саморегулівній організації.

Визначено, що професійна атестація проводиться Мінрегіоном та/або саморегулівною організацією у сфері архітектурної діяльності, якій відповідно до Закону «Про архітектурну діяльність» делеговано повноваження щодо проведення професійної атестації за відповідним напрямом на підставі кваліфікаційних характеристик професій працівників або відповідних професійних стандартів.

Мінрегіоном  та/або саморегулівною організацією для проведення профатестації може утворюватися атестаційна  архітектурно-будівельна комісія.

Інформація про проведення професійної атестації оприлюднюються на офіційному вебсайті Мінрегіону або на вебсайті  саморегулівної організації, а також на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Для проведення професійної атестації виконавець подає Мінрегіону або саморегулівній організації заяву про допуск до проведення професійної атестації у паперовій або в електронній формі через електронний кабінет користувача Електронної системи чи іншу державну інформаційну систему, інтегровану з Електронною системою, в якій зазначає свої прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) та контактні дані.

Нижче наводимо весь текст нового Порядку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва