Відкат від децентралізації: депутати у соцмережах обговорюють податкову реформу від Кабміну

15:17, 24 июня 2021
Роман Лещенко підтримав податкову реформу, а Лариса Білозір назвала її відкатом від децентралізації.
Відкат від децентралізації: депутати у соцмережах обговорюють податкову реформу від Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, очолюваний Данилом Гетманцевим, рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу в першому читанні урядовий законопроект, зареєстрований під № 5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». «За» підняли руки 18 членів Комітету.

Нагадаємо, що це той самий законопроект, який виводить окремі справи з-під судової юрисдикції, встановлює обмеження виїзду за кордон для керівників підприємств та позасудовий спосіб встановлення фактів. Крім того, ним вводиться мінімальне податкове зобов’язання, податок на огороди та на продаж третього об’єкту на нерухомість (18 %), а також величезний акциз на пиво.

Окремо законопроект викликав обурення аграріїв, оскільки відповідно до оновленого пп. 291.51.1 п. 291.51 ст. 291 ПК не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи «суб’єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці)».

Законопроект підтримується Мінфіном, проте категорично відкинутий бізнес-спільнотою.

Проект закону викликав хвилю обурення в суспільстві та опинився в топі тем для обговорення між можновладцями, в тому числі у соцмережах.

Зокрема міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко на власній сторінці в соцмережах підтримав законопроект та пообіцяв після його прийняття Верховною Радою України у першому читанні провести розширені консультації з аграрними асоціаціями та с/г товаровиробниками для підготовки відповідних пропозицій до другого читання по запропонованих альтернативних законопроектах з метою прийняття в цілому закону задля детінізації аграрного сектору.

Нардеп Альона Шкрум висловила жаль з приводу рішення Комітету та нагадала, що проти законопроекту виступили:

  • всі бізнес-асоціації;
  • асоціація міст України;
  • аграрії (особливо малі та великі) категорично проти (там взагалі окрема дискусія);
  • Міністерство цифрової трансформації та профільний комітет цифрової трансформації.

 Раніше депутат називала найбільш дискусійними норми про надання права податковій:

- без звернення до суду стягувати податковий борг за самостійно визначеними платниками;

- отримувати від платника пояснення не лише по факту виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов’язаних з оподаткуванням, можливих порушеннях у господарській діяльності платника, здійснених операціях.

Альона Шкрум переживає, що таке підвищення податків, яке закладається у законопроекті, потенційно спровокує зростання інфляції, цін на товари, падіння доходів українців, а також загальмує економічне зростання.

«Слуга народу» Віталій Безгін вважає, що законопроект шкодить місцевому самоврядуванню. Йдеться про те, що в законопроекті міститься норма, яка забирає «тютюновий акциз» у територіальних громад. Тобто, ОТГ не отримають близько 2,9 млрд гривень. Нардеп вимагає виключити цю норму із законопроекту.

 

Тієї ж думки дотримується член депутатської групи «Довіра» Лариса Білозір. За її словами законопроект 5600 важко назвати податковою реформою, більше це виглядає як тиск на бізнес та громадян. Нардеп прогнозує соціальну напругу серед місцевої влади через зниження можливостей розвитку сільських територій, а отже, і «відкат» від децентралізації. Крім того, її лякає можливе масове безробіття, втрата економічного потенціалу, підвищення цін на продукти.

Одна із потужних бізнес-асоціацій назвала законопроект таким, що матиме негативний вплив на весь бізнес в Україні.

Асоціація правників України навіть зверталася до Данила Гетманцева з листом, в якому просила відхилити законопроект 5600, оскільки юристи нарахували в ньому щонайменше 18 нововведень, що матимуть негативні наслідки для платників податків.

Телекомунікаційна палата України звернулася до Гетманцева з аналогічним листом із проханням відхилити проект Закону № 5600 з огляду на можливий значний негативний вплив на сферу телекомунікацій та зв’язку та загрозу порушення основних принципів рівності та стабільності податкового законодавства, адекватності державного регулювання.

На думку палати, схвалення законопроекту № 5600 призводить, зокрема, до покладення на операторів телекомунікацій додаткових незапланованих витрат на сплату рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, що може негативно вплинути на підвищення собівартості телекомунікаційних послуг та відповідне підвищення тарифів на ці послуги для споживачів.

Також законопроектом № 5600 ретроспективно і тільки для великих платників податків передбачається ввести правило використання накопичених збитків минулих років у розмірі 50%, суть якого полягає в тому, що решта суми накопичених збитків, які будуть розраховані станом на 31.12.2021 р., платники податків повинні будуть «списати».

Палата вважає, що встановлення 50-відсоткового обмеження використання накопичених збитків у короткостроковій та довгостроковій перспективах призведе тільки до значного погіршання інвестиційної привабливості країни саме через непередбачуваність податкового законодавства не тільки на майбутнє, але й на минулі податкові періоди.

На законопроект реагують й інші користувачі соцмереж. Зокрема, користувач Олег Яким’як залишив у соцмережах допис «Бізнес обговорює законопроект #5600. Цензурних слів мало».

Раніше ГНЕУ розповіло, чому податкова реформа ускладнить життя фермерам та покупцям нових квартир і які корупційні ризики вона містить.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде