Як формуватимуть перший склад комісії з обрання членів ВККС: порівняльна таблиця

12:01, 29 июня 2021
Як зміниться законодавство після прийняття закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів: порівняльна таблиця.
Як формуватимуть перший склад комісії з обрання членів ВККС: порівняльна таблиця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 червня Верховна Рада України розглядає у другому читанні законопроект 3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».

«Судово-юридична газета» підготувала порівняльну таблицю змін до законів «Про судоустрій і статус суддів» і «Про Вищу раду правосуддя».

Слід відзначити, що до цієї редакції ще можуть бути внесені поправки під час голосування.

Зокрема, йдеться про відхилену Комітетом з питань правової політики поправку № 453 авторства Анастасії Радіної, Микити Потураєва та інших депутатів від «Слуги народу. Саме ця поправка є принциповою, адже вона надає пріоритет голосам міжнародних експертів при голосуванні.

Так, відповідно до неї пропонується, щоб рішення першого складу Конкурсної комісії ухвалювалося, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів «за» і проти» голоси трьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Для підтримки діяльності першого складу Конкурсної комісії та роботи її членів Конкурсна комісія може залучати додаткових експертів та фахівців, запропонованих на її запит міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання й протидії корупції.

Фінансування діяльності таких експертів та фахівців здійснюється за кошти таких міжнародних та іноземних організацій. Такі експерти та фахівці мають доступ до всіх документів та інформації, пов’язаної із проведенням конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, та на них поширюються всі обмеження, визначені цим Законом для членів Конкурсної комісії.

Завершити розпочате

Отже, згідно з редакцією законопроекту 3711-д, яку наразі розглядає парламент, новий склад ВККС завершить конкурсні процедури, розпочаті старим складом ВККС.

Перебіг строку дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, у тому числі тих, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів, зупиняється з дня припинення повноважень членів ВККС старого складу.

З дня формування нового складу ВККС перебіг вищевказаного зупиненого строку продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Як формуватиметься перший склад Конкурсної комісії

Згідно з редакцією законопроекту 3711-д з урахуванням поправок, схвалених Комітетом, оголошення про початок першого конкурсу на зайняття посади члена Конкурсної комісії, умови і строки його проведення публікуються у газеті «Голос України» та розміщуються на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя протягом 10 днів з дня набрання чинності новим Законом (у разі прийняття та підписання 3711-д).

Перший склад Конкурсної комісії формується з 3 осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та 3 осіб, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 5 років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції. Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів.

Перелік міжнародних та іноземних організацій формується Міністерством закордонних справ та надсилається до Вищої ради правосуддя протягом 5 днів з дня набрання чинності новим Законом.

Голова Вищої ради правосуддя звертається до суб'єктів формування Конкурсної комісії щодо подання кандидатур до її складу не пізніше наступного робочого дня з дня отримання переліку міжнародних та іноземних організацій.

Кандидатами на посаду члена Конкурсної комісії можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості, суспільний авторитет та відповідають критерію доброчесності.

Кандидатами на посаду члена Конкурсної комісії, які є суддями чи суддями у відставці, можуть бути судді чи судді у відставці, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання.

Суб'єкт формування Конкурсної комісії подає до Вищої ради правосуддя список кандидатів до складу Конкурсної комісії протягом 30 днів з дня надходження відповідного звернення Голови Вищої ради правосуддя.

Списки кандидатів до складу Конкурсної комісії, подані суб'єктами її формування, оприлюднюються на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя та офіційному вебпорталі судової влади України.

У разі якщо міжнародні та/або іноземні організації у строк не запропонували осіб до складу Конкурсної комісії або запропонували кількість осіб, недостатню для формування повноважного складу Конкурсної комісії, осіб до складу Конкурсної комісії протягом 15 днів з дня отримання відповідного повідомлення від Вищої ради правосуддя пропонують Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії.

Голова Вищої рада правосуддя призначає членів першого складу Конкурсної комісії не пізніше 5 днів з дня отримання від усіх суб’єктів формування Конкурсної комісії списків рекомендованих кандидатів.

У разі якщо Голова Вищої ради правосуддя не призначить членів Конкурсної комісії у визначний строк, троє перших кандидатів із списку Ради суддів України і списку міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Перший склад Конкурсної комісії розпочинає роботу, за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим Законом.

Рішення Конкурсної комісії ухвалюється, якщо за нього проголосували не менше ніж 4 члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями та двоє – Радою суддів України.

Строк повноважень Конкурсної комісії та її членів, призначених Вищою радою правосуддя у складі, визначеному за цим законом, припиняється через два роки після призначення повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Конкурсна комісія протягом строку своїх повноважень проводить конкурс на зайняття вакантних посад членів ВККС.

Наступний склад Конкурсної комісії формується в порядку, визначеному статтею 95-1 цього Закону, тобто кандидатів пропонують Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії.

Члени Конкурсної комісії, запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, які постійно не проживають у місті Києві, мають право на компенсацію витрат на проживання та переїзд за рахунок коштів Державного бюджету України.

Порядок та граничні розміри компенсації таких витрат визначаються Кабінетом Міністрів України.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду