Профільний комітет Ради не підтримав законопроект про підвищення стипендій

14:05, 5 июля 2021
Депутати не включили до порядку денного законопроект, яким пропонувалося визначити, що розмір мінімальної академічної стипендії не може бути меншим від фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу.
Профільний комітет Ради не підтримав законопроект про підвищення стипендій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів не підтримав включення до порядку денного законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення розмірів стипендій (р.№ 4036, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.) та про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення розмірів академічної та соціальної стипендій (р.№ 4036-1, н.д. Королевська Н. та інші). Зокрема, законопроект №4036 передбачав, що розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України, при цьому, розмір:

- мінімальної академічної стипендії не може бути меншим фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;

- мінімальної соціальної стипендії не може бути меншим 150 відсотків фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Законопроект 4036-1, окрім вищезазначеного у попередньому проекті, також передбачав відповідний розмір мінімальних академічної та соціальної стипендій для молоді, яка отримує професійну (професійно-технічну), фахову передвищу освіту; механізм індексації (підвищення) стипендій та допомоги сім’ям на неповнолітніх дітей в залежності від фактичного прожиткового мінімуму: влада, враховуючи вартість фактичного прожиткового мінімуму підвищує розміри допомоги сім’ям на неповнолітніх дітей, стипендій (академічних стипендій, соціальних стипендій та інших видів стипендій) та інших видів  матеріального забезпечення  молоді, яка отримує професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу освіту у відповідних закладах освіти.

Не підтримали депутати включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я) (р.№ 4001, н.д. Макаренко М. та інші). Ним зокрема пропонувалося встановити, що робота медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірус, та особам, які мають підозру на вказану хворобу, зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі. Однак, члени комітету вказали, що на сьогодні законодавством передбачені широкі соціальні гарантії для такої категорії лікарів і акцентували увагу, що подібні норми можуть вважатися дискримінаційними по відношенню до представників інших професій.

Також депутати відправили на доопрацювання законопроект про внесення змін до статті 9 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку" щодо підвищення соціального захисту сімей осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною (р.№ 3019а, н.д. Тимошенко Ю., Івченко В., Цимбалюк М.).

Зокрема, у пояснювальній записці автори відзначили, що у статті 9 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку» передбачено виплату грошової допомоги залежно від прожиткового мінімуму у середньому на одну особу. При цьому вони вказали, що розміри допомоги значно занижуються. Тому законопроектом передбалося, що для визначення грошової допомоги враховується фактичний прожитковий мінімум.

Раніше у парламенті зареєстрували проект Закону про правотворчу діяльність. 

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал  і на Twitter , щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області