«Газовый транспорт – экологический»: ко второму чтению в законопроекте об электрокарах появилась интересная поправка

13:30, 15 июля 2021
В закон о стимулировании использования электрокаров и уменьшении налогообложения добавили газовый транспорт, а электробусы – исключили.
«Газовый транспорт – экологический»: ко второму чтению в законопроекте об электрокарах появилась интересная поправка
Источник фото: pronews.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 июля Верховная Рада приняла как закон законопроект 3476 «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины и некоторые законодательные акты Украины относительно стимулирования развития отрасли электрического транспорта в Украине», а также 3477 о внесении аналогичных изменений в Таможенный кодекс.

Впрочем, в процессе доработки ко второму чтению его смысл изменился.

Напомним, что изначально речь шла о том, что «в Украине существует достаточный промышленный потенциал для производства электрического автотранспорта: 5 автобусных заводов, один завод грузовых автомобилей, имеющиеся мощности по производству около 300 тыс. легковых автомобилей на трех заводах, налажено серийное производство трамваев и троллейбусов».

«Все эти факторы обуславливают возможности для использования Украины в качестве лоукост производственной площадки для производства электротранспорта. Однако пока государственная поддержка заключается в стимулировании импорта электромобилей, а не их производства», - утверждали авторы.

Для решения этой проблемы предлагалось временно предусмотреть право налогоплательщика включить в налоговую скидку в уменьшение налогооблагаемого дохода плательщика налога по результатам отчетного налогового года расходы на приобретение легковых автомобилей, оснащенных исключительно электрическими двигателями; временно освободить от налогообложения НДС операции по ввозу на таможенную территорию Украины в таможенном режиме импорта, товаров для производства транспортных средств оснащенных исключительно электрическими двигателями и пр.

Впрочем, как отметила народный депутат Анна Скороход, между первым и вторым чтением в законопроекте поменялась терминология. А именно вместо «электрического транспорта» прописали «экологический транспорт». «И каким-то образом у нас газовый транспорт называется теперь в проекте экологическим, и мы его тоже освобождаем от налогообложения. Все мы знаем, что газовый транспорт не является экологическим. И это является нарушением конвенций, ратифицированных Украиной», - отметила она.

Докладчик по вопросу, народный депутат Роберт Горват заявил, что «это экономия для предприятий». Также он заявил, что Украина сама добывает газ, имеет развитую структуру газозаправочных станций, но от импорта бензина зависит.

«Все, что касается электротранспорта, в проекте осталось, кроме электробусов», - подчеркнул он.

Впрочем, по словам Анны Скороход, из законопроекта в итоге оказался исключен целый ряд видов транспорта, в частности, самосвалы, что в целом нивелирует его изначальный смысл.

Ниже приводим текст закона ко второму чтению.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні

 Верховна Рада України постановляє:

І.Внести до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2011 р., № № 13-17, ст. 112) такі зміни:

.

1.У підрозділі 2:

1) у пункті 64 цифри і слова "31 грудня 2022 року" замінити цифрами і словами "1 січня 2026 року", а слова і цифри "зазначені у товарній підкатегорії 8703 90 10 10 згідно з УКТ ЗЕД" замінити словами і цифрами "класифікуються в товарній підпозиції 8701 20 (виключно сідельні тягачі для автомобільних напівпричепів), у товарних підкатегоріях 8703 80 10 10, 8703 80 90 10, 8704 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД";

2) доповнити пунктами 64-1 і 78 такого змісту:

"64-1.Тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів (у тому числі вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі, що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20, товарних позиціях 8703, 8704 згідно з УКТ ЗЕД".

"78.Тимчасово, до 1 січня 2031 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених підпунктом 16 пункту 4 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України, що ввозяться підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів.

Звільнення від оподаткування податком на додану вартість, передбачене цим пунктом, застосовується, якщо ввезення товарів на митну територію України здійснюється підприємствами, зазначеними в абзаці першому цього пункту, для власного виробництва:

транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарній позиції 8603 (тільки самохідні вагони трамвайні та вагони метро), товарній підпозиції 8701 20, товарних позиціях 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі, що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20, товарних позиціях 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

несамохідних трамвайних вагонів та вагонів метро, що класифікуються в товарній підкатегорії 8605 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Порядок ввезення та цільового використання зазначених товарів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У разі нецільового використання зазначених товарів платник податку повинен збільшити податкові зобов’язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму податку на додану вартість, що мала бути сплачена в момент ввезення на митну територію України таких товарів, а також повинен сплатити пеню відповідно до цього Кодексу.

При цьому встановлені статтею 102 цього Кодексу строки давності не застосовуються.

У цьому пункті терміни "підприємство, яке має виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів", "підприємство, яке модернізує виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів", "підприємство, яке створює виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів", "промислове виробництво транспортних засобів" вживаються у значеннях, наведених у підпункті 16 пункту 4 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України.

Положення цього пункту не поширюються на товари, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом".

  1. Підрозділ 4 доповнити пунктом 56 такого змісту:

"56. Тимчасово, до 31 грудня 2035 року (включно), звільняються від оподаткування:

1) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво електродвигунів клас 27.11 група 27.1 розділ 27 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва електродвигунів призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

2) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво літієвих батарей клас 27.20 група 27.2 розділ 27 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

3) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво зарядних пристроїв для твердих акумуляторних батарей клас 27.90 група 27.2 розділ 27 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва зарядних пристроїв для літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, призначених для транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

4) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво автотранспортних засобів клас 29.10 група 29.1 розділ 29 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарних позиціях 8701 20, 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД;

5) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво залізничних локомотивів і рухомого складу клас 30.20 група 30.2 розділ 30 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва електричних транспортних засобів, що класифікуються в товарній позиції 8603 (тільки самохідні вагони трамвайні та вагони метро) та/або в товарній підкатегорії 8605 00 00 00 (тільки несамохідні трамвайні вагони та вагони метро) згідно з УКТ ЗЕД;

6) прибуток суб’єктів господарювання (виробництво автотранспортних засобів клас 29.10 група 29.1 розділ 29 КВЕД ДК 009:2010), що провадять виключно діяльність з виробництва транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі, що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20, товарних позиціях 8702-8705 згідно з УКТ ЗЕД.

Вивільнені кошти (суми податку, що не сплачуються до бюджету та залишаються в розпорядженні платника податку) використовуються на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи у галузі електричного транспорту, створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, запровадження новітніх технологій. Використання таких коштів має бути пов’язане з діяльністю платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування. Порядок контролю за використанням вивільнених коштів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

 Суми вивільнених коштів визнаються як отримане цільове фінансування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

У разі порушення напрямів цільового використання, порядку використання вивільнених коштів платник податку зобов’язаний нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств з суми використаних не за призначенням вивільнених коштів, штрафні санкції та пеню відповідно до норм цього Кодексу.

Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення".

II.Прикінцеві положення

1.Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

2.Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

3.Кабінету Міністрів України включити інформацію про виконання цього Закону до звіту про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України за 2022 рік.

Голова Верховної Ради України

 Д. РАЗУМКОВ

 Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді