Конфіскація майна та включення до переліку: як Кабмін пропонує боротися з організаціями, визнаними терористичними

13:15, 3 сентября 2021
Кабмін вніс до парламенту законопроект, який вносить зміни до законів «Про боротьбу з тероризмом» та «Про Службу безпеки України».
Конфіскація майна та включення до переліку: як Кабмін пропонує боротися з організаціями, визнаними терористичними
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України вніс до парламенту законопроект, який регулює визнання організацій терористичними і санкції проти них. У Верховній Раді він зареєстрований під № 5872.

Чиновники пропонують внести зміни до Закону України «Про боротьбу з тероризмом», прописавши, що терористична організація – це стійке ієрархічне об’єднання декількох осіб (п’ять і більше), яке створене з метою здійснення терористичної діяльності, у межах якого здійснено розподіл функцій, встановлено певні правила поведінки, обов'язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів.

Організація визнається терористичною, якщо хоч одна особа, яка є членом або має інший звʼязок з цією організацією, здійснює терористичну діяльність, за умови, що ця діяльність охоплюється умислом хоча б одного з організаторів чи керівників (керівних органів), або кінцевого бенефіціарного власника.

Цікавими є норми стосовно визнання організації терористичною. Це можна зробити за рішенням суду про визнання винною особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 258-258-5 (терористичний акт, фінансування тероризму) Кримінального кодексу (КК) України, яке набрало законної сили.

При цьому організація визнається терористичною незалежно від наявності чи відсутності в неї статусу юридичної особи чи її реєстрації уповноваженими органами України чи інших держав.

Відомості щодо організації, визнаної терористичною, протягом 5 робочих днів з дня надходження до Служби безпеки України (СБУ) електронної копії рішення суду, вносяться до Переліку терористичних організацій, що формується і ведеться СБУ (відповідні зміни вносять і до закону «Про Службу безпеки України»).

СБУ має оприлюднити інформацію протягом 3 днів на своєму сайті.

Служба безпеки України забезпечує оприлюднення на своєму офіційному вебсайті відомостей щодо визнання організації терористичною протягом 3 робочих днів з дня її внесення до Переліку терористичних організацій.

Відкритими є такі відомості про організацію, визнану терористичною:

1) назва, в тому числі назва її відділень, філій, представництв;

2) відомості щодо організаторів, керівників, кінцевого бенефіціарного власника (прізвище, імʼя, по-батькові, дата народження, громадянство);

3) посилання на рішення суду, в якому визнано організацію терористичною;

4) вид застосованих заходів кримінально-правового характеру (у разі наявності).

При цьому підставою для виключення організації з Переліку терористичних організацій є скасування рішення суду, яким члени, або уповноважені особи визнані судом винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 258-258-5 Кримінального кодексу України;

Діяльність організації, визнаної терористичною на території України забороняється, належні їй майно та активи, які знаходяться на території України, конфіскуються.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МВС винесло на розгляд Кабміну зміни до порядку зберігання речових доказів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду