Чи підтримують депутати ідею зменшення соціальних виплат

13:19, 6 сентября 2021
Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що коштів у бюджеті для виплат немає, отже треба або підвищувати податки, або переглядати їх.
Чи підтримують депутати ідею зменшення соціальних виплат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середині липня відбувся круглий стіл стосовно невиконання рішень судів, на якому голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова вказала на неможливості виконання рішення судів стосовно соціальних питань через брак коштів у державному бюджеті.  

Сама Галина Третьякова, як один із авторів, внесла до парламенту законопроект № 5310, яким пропонується  узаконити відстрочку виконання рішення адмінсуду, якщо в бюджеті немає коштів. Логіка така: в країні криза, а людина може і почекати (навіть пройшовши всі кола судового оскарження). Вона заявила, що політики дали громадянам певні соціальні гарантії, які виконати неможливо.

Під час круглого столу вона процитувала 95 статтю Конституції, за якою соціальні зобов'язання держави і його фінансові можливості повинні бути збалансовані, вказавши, що виконувати всі соціальні гарантії неможливо, бо немає коштів.

Отже, можливе рішення на її думку, або подальше підвищення податків, або перегляд гарантій.

Про те з даною позицією не погоджується частина депутатів, серед яких і однопартійці Третьякової.

«Є Конституція, яка не дозволяє обмеження в правах і яка говорить, що Україна є соціальною державою. Тому обмежувати ми не можемо, а можемо розглядати лише збільшення соціального навантаження на державний бюджет», - сказала в коментарі «Право-ТВ» представниця «слуг народу» Ірина Верещук.

На її думку, необхідні кошти можна знайти на митниці. За її словами «там багато мільярдів і ці діри треба залатати».

Також Верещук вказала на важливості перегляду розмірів зарплат членам наглядових рад, у тому числі «Укрзалізниці».

Її колега Олександр Качура висловив думку, що треба «правильно адмініструвати податки», що допоможе знайти кошти на здійснення соціальних виплат. Він також вказав на важливості прив’язки зарплат членів наглядових рад до заробітних плат співробітників і дохідності на підприємстві (коли члени наглядових рад отримують надбавки, а підприємство є збитковим).

У свою чергу представник «Голоса» Ярослав Юрчишин вказав, що не треба піднімати податки, а соціальні гарантії можна зберегти за рахунок ефективної боротьби з корупцією, зокрема, стягненням плати за користування надрами. Що стосується зарплат членів наглядових рад, то Юрчишин не згодний з тим, що їхнє зменшення допоможе вирішити ситуацію. На його думку, все криється у монополіях і в тому, що «більшість приймає закон, за яким знижує штрафи за монополії».

У свою чергу представник «слуг» Владлен Неклюдов вказав, що думка Третьякової не є вирішальною у даному питанні і депутати знайдуть вихід.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області