Нова карта судів України: що стане з місцевими судами та що чекає громадян, суддів та апарати судів, ВІДЕО

08:46, 16 сентября 2021
Законопроект про створення нової карти окружних судів знаходиться вже у фінальній стадії підготовки, ВІДЕО.
Нова карта судів України: що стане з місцевими судами та що чекає громадян, суддів та апарати судів, ВІДЕО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За даними Ради суддів України та парламентського Комітету з питань правової політики, є вірогідність, що наступний 2022 рік країна буде зустрічати вже зі значно меншою кількістю районних та міських судів.

За наявними зараз розрахунками, місцевих судів може стати вдвічі і навіть втричі менше. Наприклад, в Одесі та Одеській області замість 33 ще працюючих місцевих судів залишаться 14 окружних судів. А у Дніпрі та Дніпропетровській області замість 46 місцевих загальних судів залишиться лише 16.

Оптимізовані суди будуть невизначений час працювати за моделлю з головним судом та його філіалами.

За інформацією Ради суддів, оптимізація мережі місцевих суддів повинна більш-менш вирівняти навантаження на суддів окружних судів, оскільки зараз є типовою картина, коли частина суддів працює з величезною кількістю справ, тоді як судді іншого суду мають невелике навантаження. У кожному новому окружному суді, за новими розрахунками, повинно працювати не менше восьми суддів. А кожен суддя повинен розглядати у середньому 500-700 справ на рік.

Оптимізацію судів вважають корисною також представники чинної влади, оскільки в перспективі вона зможе зменшити видатки держави на утримання судової влади. Тим більше, що у перспективі передбачено перевести суддів укрупнених судів в єдині будівлі, де вдасться розмістити всіх суддів та працівників апарату.

Втім, на думку Державної судової адміністрації, певні розходи під час оптимізації судів все ж будуть, бо потрібно буде вирішувати багато організаційних справ – від пошуку відповідних будівель для судів до питань зберігання архівів колишніх судів та ліквідаційних процедур.

Однак, як зауважив голова Ради суддів Богдан Моніч, побоювання керівництва судової адміністрації можуть бути дещо перебільшеними. Головне – знайти належне фінансування для запуску нових окружних судів.

У сюжеті використано відео, у тому числі, проекту Pravo-justice з їх Fb-сторінки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду