Верховный Суд: из-за грубых нарушений прокурора САП приговор судье был отменен

13:17, 17 сентября 2021
Верховный Суд пояснил, почему отменил приговор Высшего антикорсуда по судье Пономаренко.
Верховный Суд: из-за грубых нарушений прокурора САП приговор судье был отменен
Источник фото: СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На днях общественные активисты сообщили, что Верховный Суд отменил обвинительный приговор бывшему судье Апелляционного суда Черкасской области Владимиру Пономаренко, которого Высший антикоррупционный суд в феврале приговорил к 2 годам лишения свободы за взятку.

В Верховном Суде пояснили свое решение.

Как выяснилось, дело «похоронил» прокурор Специализированной антикоррупционной прокуратуры. Так, обвинительный акт был направлен в суд после окончания сроков. Это значит, что экс-судья не обрел процессуальный статус обвиняемого и, соответственно, подсудимого.

«Грубе порушення прокурором САП норм КПК України призвело до скасування обвинувального вироку та закриття провадження

15 вересня 2021 року колегія суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у справі № 711/3111/19 (провадження № 51-2890км19), розглянувши касаційні скарги засудженого та його захисника на вирок Вищого антикорупційного суду та ухвалу Апеляційної палати ВАКС, скасувала ці судові рішення та закрила кримінальне провадження за обвинуваченням особи у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

Як установив ККС ВС, у цьому кримінальному провадженні було істотно порушено вимоги КПК України, які полягають, зокрема, у тому, що обвинувальний акт направлено до суду після закінчення строків досудового розслідування.

ККС ВС дійшов висновку, що закінчення строку досудового розслідування законодавець пов’язує зі зверненням з обвинувальним актом до суду (його фактичним направленням). А тому в межах строку досудового розслідування обвинувальний акт має бути не лише складено, затверджено та вручено, а й безпосередньо направлено на адресу суду.

Направлення прокурором обвинувального акта після закінчення досудового розслідування до суду виключає набуття особою процесуального статусу обвинуваченого (підсудного), а отже, унеможливлює розгляд у суді кримінального провадження по суті та спричинює закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 412 КПК України судове рішення скасовується, якщо суд, маючи всі підстави для закриття кримінального провадження, цього не зробив. Тож закрити це провадження і скасувати судові рішення нижчих інстанцій зобов’язаний суд касаційної інстанції.

Із постановою ККС ВС, повний текст якої було оголошено 17 вересня 2021 року, можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень», - сообщил ВС.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter , чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді