Депутати пропонують зобов’язати іноземців - членів наглядових рад подавати декларації

12:54, 21 сентября 2021
Група депутатів з різних фракцій пропонує скасувати дозвіл членам наглядових рад, які є іноземцями, не подавати декларації.
Депутати пропонують зобов’язати іноземців - членів наглядових рад подавати декларації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про це йдеться у законопроекті № 6071 «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо впровадження обов’язкового декларування іноземців-нерезидентів членів наглядових рад», авторами якого є представники різних фракцій і депутатських груп, серед яких Володимир Кабаченко, Максим Бужанський, Микола Тищенко та інші.

У пояснювальній записці автори пишуть, що необхідність розробки законопроекту викликана насамперед встановленням однакових умов фінансового контролю для громадян України та іноземців-нерезидентів з метою припинити існування дискримінаційних чинників, що застосовуються до громадян України.

Наразі існує норма в Законі України «Про запобігання корупції», а саме частина 6 статті 45, що встановлює положення про те, що Розділ VII «Фінансовий контроль» не поширюється на іноземців-нерезидентів, які входять як незалежні члени до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства, державної організації, що має на меті одержання прибутку, господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 % акцій (часток) належать державі.

Отже, не підлягають декларуванню особи іноземці-нерезиденти, які є членами наглядових рад у державних компаніях. Депутати наводять таку цифру у державних компаніях іноземців: Нафтогаз – 3 іноземці з 7 членів; Укрпошта – 3 іноземці з 7 осіб; Укрзалізниця – 3 іноземці з 5 членів; АТ КБ «ПриватБанк» - 4 іноземці з 9 членів.

Проектом Закону пропонується виключити положення про непоширення на іноземців-нерезидентів вимог фінансового контролю, передбаченого Законом України «Про запобігання корупції» (ч. 6 ст. 45), а також віднесення цих осіб до переліку службових осіб, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище з метою розповсюдження на них положення про додаткові заходи здійснення фінансового контролю (примітка статті 50). Тобто іноземці повинні будуть подавати декларації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада прийняла закон про держзакупівлі препаратів для лікування рідкісних хвороб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва