Ірина Венедіктова: «В Україні 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми»

14:47, 26 октября 2021
«Робиться багато, але потрібно робити ще більше», – на нараді правоохоронних органів підбили підсумки щодо боротьби з незаконною зброєю, поширенням наркотиків і торгівлею людьми.
Ірина Венедіктова: «В Україні 260 тисяч українців стали жертвами торгівлі людьми»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 жовтня 2021 року під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів. Вони обговорили незаконний обіг зброї, бойових припасів або вибухових речовин, наркотичних засобів і психотропних речовин, а також проблему торгівлі людьми.

Щодо незаконного обігу зброї, бойових припасів або вибухових речовин

«Цього року було вилучено лише близько 1,5 тис. одиниць нелегальної вогнепальної зброї (15 гранатометів та реактивних систем, 800 гранат, 10 мін). Це майже на чверть менше, ніж минулого року», – Генпрокурор закликала звернути пильнішу увагу органів до своєї роботи. Вона наголосила, що конфлікт на Донбасі ще не закінчено, проте цього року кількість виявлених фактів незаконного обігу зброї у Донецькій та Луганській областях зменшилась на 40% і 12% відповідно.

Загалом наразі в поліції з урахуванням минулих років перебуває понад 8,6 тис. кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом зброї, при цьому 80% з них розслідуються понад 6 місяців, що порушує терміни слідства.

«Як можна очікувати реальну протидію цим злочинам від правоохоронців, які за грошову винагороду безпідставно видали майже 500 дозволів на придбання і зберігання різного типу зброї?» – ставить питання Ірина Венедіктова.

Щодо наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів або прекурсорів

За даними інформаційних джерел, в Україні споживають наркотики від 1 до 1,5 млн осіб, що свідчить про один з найвищих темпів зростання наркоманії в світі. Понад 120 тисяч людей щорічно помирає від наркоманії та пов’язаних з нею хвороб.

У цьому питанні Венедіктова закликала керівників обласних прокуратур проводити роз’яснювальну роботу з громадянами у школах і університетах, адже кількість злочинів у цій сфері серед дітей зросла і становить 200 випадків. Також кожен 5 факт збуту наркотиків відбувається через інтернет.

Цього року Національна поліція вилучила 1,2 тис. кг наркотичних засобів, що є майже в 5 разів менше за минулий рік. Проте у 2 рази збільшилась кількість вилучених психотропних речовин – 150 кг. При цьому Генпрокурор відмітила гарний показник збільшення викриття розповсюджувачів наркотичних засобів – на чверть більше і складає понад 6 тис.

Щодо торгівлі людьми

За часи незалежності України від торгівлі людьми постраждало 260 тис. осіб. Аби протидіяти цим випадкам, Мінсоцполітики спільно з іншими центральними органами виконавчої влади розробляє проект програми проти торгівлі людьми на період до 2025 року.

На засіданні зазначалось, що загалом у проваджені наразі перебуває понад 700 кримінальних правопорушень цієї категорії.

Ірина Венедіктова згадала також і про боротьбу з організованими формами торгівлі людьми. Для прикладу вона навела кілька справ, зокрема те, що в столиці викрито масштабну схему переправлення немовлят за кордон під прикриттям сурогатного материнства. Підозрюваними вже є 5 осіб серед українців та китайців, які у 2018-2019 рр. продавали новонароджених дітей громадянам КНР.

Під кінець своєї промови Генпрокурор висвітлила проблему з проведенням фінансових розслідувань про відмивання брудних коштів у цих сферах. Близько мільярда євро щорічно виходить з нашої держави нелегальним шляхом.

«У нас організм, який на третій стадії раку, а ми намагаємось подорожником лікувати його», – прокоментувала Ірина Венедіктова.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді