Депутати пропонують зобов’язати ректорів звітувати про свою роботу

14:20, 4 ноября 2021
Депутати з різних фракцій зареєстрували законопроект, який регулює процес звіту ректорів закладів вищої освіти.
Депутати пропонують зобов’язати ректорів звітувати про свою роботу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ректори закладів вищої освіти (ЗВО) будуть зобов’язані звітувати про свою роботу. Про це йдеться у проекті закону № 5685 про внесення змін до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти). Авторами зазначені представники «Голосу», «Слуга народу» та інші.

У грудні 2019 року Верховна Рада схвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти». Ним було запроваджено «KPI ректорів» - встановлення цільових показників діяльності закладу вищої освіти. Ці показники мають бути досягнутими завдяки діяльності ректора.

Відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про вищу освіту», з обраним ректором укладається контракт строком на п’ять років не пізніше одного місяця з дня її обрання, визначаючи у контракті цільові показники діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинна забезпечити особа на посаді керівника вишу, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для їх досягнення.

При цьому у пояснювальній записці до проекту автори зазначають, що результати перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для досягнення таких цільових показників не оприлюднюються у публічному просторі.

Саме тому автори пропонують внести зміни до статті 42 Закону «Про вищу освіту», в яких прописати, що «Цільові показники діяльності закладу вищої освіти, досягнення яких повинен забезпечити керівник, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, терміни для досягнення таких цільових показників, а також щорічні звіти про досягнення цільових показників оприлюднюються на офіційному веб-сайті відповідного ЗВО».

У Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) відзначили, що оприлюднення такої інформації на офіційному вебсайті виглядає сумнівним. Експерти вказали, що виглядає сумнівним місце розташування запропонованих змін у ст. 42 Закону, що регулює питання обрання, призначення та звільнення з посади керівника закладу вищої освіти. На думку ГНЕУ, відповідні зміни, у разі їх прийняття, більш логічно розмістити у ст. 79 Закону, що стосується питань відкритості прийняття рішень і провадження діяльності у сфері вищої освіти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що комітет з питань антикорупційної політики визнав таким, що містить корупційні ризики, законопроект про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді