Михайло Федоров: Новий закон знищує штамп у паспорті та «папірчик» до ID-картки

13:26, 5 ноября 2021
Михайло Федоров: «Людина просто в застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла».
Михайло Федоров: Новий закон знищує штамп у паспорті та «папірчик» до ID-картки
Джерело фото: diia.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр цифрової трансформації Михаило Федоров прокоментував ухвалення Верховною Радою 5 листопада нового Закону «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» (законопроект 5463).

«Знищуємо штамп у паспорті та «папірчик» до ID-картки. Не варто боятися, що загубите важливий документ, бо зареєструвати місце проживання можна буде в онлайні. Чоловікам також не доведеться ходити у військкомати для цього. Це фантастично. Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є в держави, — одна онлайн-заява, яку розглянуть та оброблять за добу.

Ми повністю змінюємо філософію прописки. Спрощуємо одну з найбільш популярних та бюрократичних послуг, формат якої давно віджив своє. Сьогодні ВРУ прийняла законопроект у цілому.

У 21 столітті люди можуть вільно переміщатися країною і не повинні залежати від штампів у паспорті. Оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації.

Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії. Жодних папірців чи походів у ЦНАП — лише підтвердити згоду онлайн. Прописка стане суто декларативною. Тепер людина просто в застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла.

Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де ви проживаєте. Зараз послуга працює в 7 містах в експериментальному форматі і зовсім скоро стане доступною для всіх», - зазначив він.

Зауважимо, що даний закон також спрощує процедуру «виписки» із житла третіх осіб за заявою власника. Детальніше за посиланням.

Також ми писали, що ходити по довідку з військкомату для зміни місця реєстрації більше не потрібно: Рада ухвалила закон.

Підписуйтесь на наш telegram-канал  t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду