У Ляшка думають запровадити для лікарів професійне самоврядування, а декого хочуть зобов’язати подавати декларації

08:30, 9 ноября 2021
МОЗ оприлюднило законопроект про самоврядування у сфері охорони здоров'я: що він містить.
У Ляшка думають запровадити для лікарів професійне самоврядування, а декого хочуть зобов’язати подавати декларації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило для громадського обговорення законопроект «Про самоврядування в сфері охорони здоров'я в Україні». Після громадського обговорення його передадуть на розгляд Кабміну, а якщо останній його підтримає, то в парламент.

Очолюване Віктором Ляшком відомство серйозно налаштовано створити для лікарів саморегулівні організації, які змінять порядок доступу до професії лікаря.

Як буде влаштовано професійне самоврядування лікарів.

Згідно із законопроектом, організаціями професійного самоврядування медичних професій будуть Палати: 

1) Палата лікарів сімейної медицини;

2) Палата лікарів спеціалістів;

3) Палата стоматологів;

4) Палата медичних спеціалістів;

5) Фармацевтична палата. 

До Палати лікарів сімейної медицини входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері надання первинної медичної допомоги. 

До Палати лікарів спеціалістів входять лікарі та особи з вищою немедичною освітою, які мають право на здійснення медичної діяльності, крім тих, що здійснюють медичну діяльність у сфері стоматології та первинної медичної допомоги. 

До Палати стоматологів входять лікарі, які мають право на здійснення медичної діяльності у сфері стоматології. 

До Палати медичних спеціалістів входять молодші спеціалісти, фахові молодші бакалаври, молодші бакалаври, бакалаври з медичною освітою, магістри, доктори філософії та доктори наук за спеціальністю «Медсестринство», які мають право на здійснення медичної діяльності. 

До Фармацевтичної палати входять особи, що мають фармацевтичну освіту будь якого рівня та ступеню (молодший спеціаліст, молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук) та прирівняні до них. 

Палата буде неприбутковою юридичною особою, яка організовує свою діяльність на принципах самоврядування. 

Палати створюються безстроково. Реорганізація або ліквідація Палат може бути здійснена лише на підставі закону. 

Для реалізації завдань Палати, проведення організаційної та іншої роботи в структурі Палати утворюються органи, комісії, відділення, структурні та відокремлені підрозділи.

Палата медичної професії надає право здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність та видає свідоцтво про право на здійснення діяльності в сфері охорони здоров'я представникам медичних професій. А також забезпечує створення та ведення Реєстру представників медичних професій. 

У складі Палати буде діяти кваліфікаційно-дисциплінарна комісія. До її виключної компетенції віднесуть:

1) видачу свідоцтва про право на здійснення діяльності в сфері охорони здоров'я; 

2) розгляд скарг щодо порушення представником медичних професій Кодексу етики представників медичних професій Палати, рішень органів професійного самоврядування представників медичних професій, стандартів у сфері охорони здоров'я; 

3) прийняття рішень щодо притягнення або непритягнення представника медичних професій до професійної дисциплінарної відповідальності. 

Представник медичної професії, який має більш ніж одну спеціальність у сфері охорони здоров'я, самостійно обирає Палату, до якої входить, та може бути членом декількох Палат. 

Хто і як отримає право на медичну діяльність

Право на здійснення медичної та фармацевтичної діяльності мають особи, які включені до Реєстру представників медичних професій та мають діюче свідоцтво про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я.  

Заборонять здійснення медичної та фармацевтичної діяльності без свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я або в разі тимчасового зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я, припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я. 

Рішення про надання права здійснювати медичну та фармацевтичну діяльність приймається організацією професійного самоврядування медичних професій на підставі поданих документів про освіту. 

У перехідний період медичні та фармацевтичні працівники будуть здійснювати діяльність без одержання свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я протягом дванадцяти місяців з дня публікації оголошення про початок функціонування відповідного електронного реєстру працівників медичних професій.

Особи, які здобули вищу медичну або фармацевтичну освіту в закладах вищої освіти іноземних країн та пройшли процедуру нострифікації диплому, допускаються до медичної або фармацевтичної діяльності в наукових і навчальних цілях в порядку, визначеному відповідною організацією професійного самоврядування медичних професій в Україні. 

Чи може бути зупинена медична діяльність

Медична та фармацевтична діяльність може бути тимчасово зупинена на підставі: 

1) особистої заяви представника медичних професій; 

2) прийняття відповідного рішення організацією професійного самоврядування медичних професій у випадках, вказаних у цьому Законі; 

3) визнання представника медичних професій за рішенням суду недієздатним або обмежено дієздатним; 

4) набрання законної сили вироком суду за вчинення злочину, за який призначено покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; 

5) визнання судом особи безвісно відсутньою. 

Медична та фармацевтична діяльність припиняється виключно шляхом припинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності у сфері охорони здоров'я.

Дія свідоцтва припиняється в разі: 

1) подання представником медичної професії відповідної заяви;

2) смерті представника медичних професій або ухвалення судом рішення про оголошення його померлим; 

3) прийняття відповідного рішення організацією професійного самоврядування медичних професій. 

Професійний збір 

Професійний збір сплачується представником медичних професій самостійно або роботодавцем, за умови, якщо це передбачено колективним договором або контрактом представника медичних професій. 

Кошти, отримані в результаті сплати професійного збору, використовуються виключно на виконання функцій Палати та не можуть бути використані на будь-які інші цілі. 

Неприємність полягає в тому, що пункт 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» доповнюється новим підпунктом «г», а саме:

«r) особи, які відповідно до Закону України "Про самоврядування в сфері охорони здоров'я в Україні" є членами Вищої Ради Палати, члени Вищої наукової ради Палати, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Палати, Ревізійної комісії Палати під час здійснення повноважень у сфері самоврядування медичних професій». 

Іншими словами, вище перелічені особи прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тобто повинні будуть подавати відповідні декларації в НАЗК.

Раніше детально розповідалося, що містить проект закону про судово-експертну діяльність, який підготувало відомство Дениса Малюськи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України