ВС розповів про особливості спадкування права на стягнення неустойки

11:50, 12 ноября 2021
Предметом спадкування може бути неустойка у зв’язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов’язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві.
ВС розповів про особливості спадкування права на стягнення неустойки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Предметом спадкування може бути неустойка у зв’язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов’язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві. Відповідно, якщо спадкодавець звернувся до суду і помер вже після ухвалення рішення суду (на стадії апеляційного перегляду справи), до спадкоємця переходить право на стягнення неустойки у визначеному судом першої інстанції розмірі.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі №  910/1041/15-г.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що ФОП звернувся до Товариства з позовом про стягнення неустойки за договором оренди приміщення. Справа неодноразово розглядалася судами. На стадії чергового апеляційного розгляду справи інша ФОП звернулася із заявою про заміну позивача у справі у зв’язку зі смертю ФОП та визнання її правонаступницею на підставі заповіту. Суд апеляційної інстанції заяву задовольнив. Товариство звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на це рішення.

Розглядаючи справу, ВС наголосив, що відмова у процесуальному правонаступництві спадкоємцю кредитора на стадії апеляційного перегляду справи нівелюватиме положення ч. 1 ст. 52 ГПК, яка закріплює, що суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу як у цій справі, так і у подібних справах, які перебувають (перебуватимуть) на стадії апеляційного перегляду (рішення у яких не набрали законної сили) щодо стягнення неустойки.

Така відмова може бути розцінена як перешкода спадкоємцю у реалізації можливості на подання своїх доводів та заперечень щодо суті спору. Прийнявши такі доводи та заперечення, оцінивши їх у сукупності з доводами іншої сторони та наявними у справі доказами, суд повинен ухвалити рішення по суті спору та задовольнити або відмовити у задоволенні позовних вимог відносно саме правонаступника позивача (у тому числі з мотивів присудження чи неприсудження неустойки спадкодавцеві за його життя у силу ст. 1230 ЦК).

Щодо присудження судом неустойки померлому кредитору за його життя Верховний Суд вважає за необхідне зазначити таке.

Як вже зазначалося, відповідно до ч. 2 ст. 1230 ЦК до спадкоємця переходить право на стягнення неустойки (штрафу, пені) у зв`язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов`язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві за його життя.

Отже, предметом спадкування може бути неустойка у зв`язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов`язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві. Відповідно, якщо спадкодавець звернувся до суду і помер вже після ухвалення рішення суду (на стадії апеляційного перегляду справи), до спадкоємця переходить право на стягнення неустойки у визначеному судом першої інстанції розмірі. У такому разі спадкоємець вступає у справу в суді апеляційної інстанції в порядку ст. 52 ГПК. Звужене тлумачення змісту «присуджена судом» та розуміння під такою неустойкою лише тієї, що стягнута рішенням, яке набрало законної сили за життя спадкодавця, є порушенням прав спадкоємців.

Як було встановлено, 14.12.2015 Господарський суд міста Києва ухвалив рішення про стягнення на користь спадкодавця (кредитора) 232 032,20 грн неустойки, а 14.02.2016 кредитор помер. Отже неустойка у розмірі 232 032,20 грн була присуджена судом спадкодавцеві за його життя, і до спадкоємця переходить право на стягнення неустойки в такому розмірі. Та обставина, що таке рішення на момент його смерті переглядалось в суді апеляційної інстанції і не набрало законної сили, не виключає право спадкоємців брати участь у справі,як правонаступники на інших стадіях судового процесу.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а ухвалу апеляційного суду - без змін.

Раніше «Судово-юридична газета», писала чи може поліцейський фіксувати порушення ПДР на власний мобільний телефон.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді