В Україні можуть посилити відповідальність за порушення у сфері платіжних послуг

16:14, 12 ноября 2021
Які санкції передбачає законопроект № 6295 та кого вони стосуватимуться.
В Україні можуть посилити відповідальність за порушення у сфері платіжних послуг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до одержаного Верховною Радою законопроекту № 6295 пропонується адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення, пов'язані з платіжними послугами.

«Прийняття законопроекту обумовлено необхідністю внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та Кримінального кодексу України (далі – ККУ) у зв’язку з прийняттям Закону України "Про платіжні послуги"», - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

«Із кореспондуючим блоком змін до законодавства, що встановлює кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення на ринку платіжних послуг, вийшло недобре. Рада направила на повторне перше читання проект 4365. Але за встановлений Регламентом місяць профільний комітет з об'єктивних причин не зміг подати Раді доопрацьований проект. У них не було голови комітету, а отже не проводилися засідання», - пояснює мету подання законопроекту № 6295 народна депутатка Ольга Василевська.

Законопроектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення порядку зайняття діяльністю на платіжному ринку.

Згідно з законопроектом, частина 1 статті 16628 КУпАП передбачає штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) за здійснення діяльності з надання обмежених платіжних послуг, нефінансових платіжних послуг або послуг технологічного оператора платіжних послуг  без здійснення авторизації діяльності.

Частина 2 цієї ж статті за здійснення діяльності з надання фінансових платіжних послуг (крім послуг з випуску та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців)  без здійснення авторизації діяльності передбачає за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 грн до 34000 грн).

Дії, передбачені частиною другою цієї статті, пов’язані з отриманням доходу у великих розмірах, тягнуть за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34000 грн до 85000 грн).

Окрім того, пропонується посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з платіжними інструкціями, платіжними інструментами та іншими засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців.

Проект закону передбачає зміни до статі 200 Кримінального кодексу України.

Це стосується підробки платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців або їх використання чи збуту.

Такі дії каратимуться штрафом від п’яти до семи тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 85000 грн до 119 000 грн) доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, каратимуться  штрафом від семи до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 119 000 грн до 170000 грн) доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. 

Також проектом закону передбачається згідно зі статтею 2001 ККУ встановити кримінальну відповідальність за здійснення операцій з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України. 

Це каратиметься штрафом від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 51000 грн до 85000 грн) доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

За ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, передбачається штраф від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів (від 85000 грн до 170000 грн) доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні можуть посилити відповідальність за злочини проти природи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Інстаграм, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду