Михайло Федоров вважає, що «Дію» неможливо підробити

14:20, 23 ноября 2021
«Дію», за словами міністра, ніхто не підробляв.
Михайло Федоров вважає, що «Дію» неможливо підробити
Джерело фото: diia.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше повідомлялося, що Окружна прокуратура Миколаєва викрила неповнолітнього, який заробляв на доступі до сайту, що схожий на додаток «Дія».

Водночас в інтерв’ю для телеканалу «Дом» міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, чому неможливо сфальсифікувати застосунок.

«Дію" влаштовано таким чином, що вона не збирає інформацію про вас. Коли ви її встановили, вона лише відбиває інформацію, яка й так давно є в реєстрах. Коли ви отримували свій ID-паспорт або закордонний паспорт, ви потрапили до демографічного реєстру — і коли ви авторизуєтеся в "Дії", лише з того реєстру підтягується інформація про вас. Так само інформація про вас підтягується з реєстру посвідчень водія. Не створюється нова база даних», — пояснив Федоров.

В інтерв’ю міністр також зазначав, що коли не підтягується документ у застосунок, то це важливий сигнал. Тобто отриманий паперовий документ не міститься у реєстрі.

Окрім того, Голова Мінцифри наголосив, що «Дію» не підробляли.

«Уявіть, що хтось створив сайт, який синього кольору, і це називають підробкою Facebook. Це ж неправда: ви ж не авторизовані на цьому сайті, у вас там немає логіну та паролю, там немає ваших листувань, які ви вели у Facebook до цього. Тобто це зовсім інший продукт, просто схожий на сайт Facebook або на будь-який інший сайт», — додав Федоров.

Він зазначив, що «копіювальники» просто створили продукт, який лише у схожому на «Дію» дизайні генеруватиме схожі документи.

«Але за фактом — це не документи, бо це лише фотокартка, це картинка. Перевага "Дії" – ви можете перевірити в режимі реального часу дійсність документів. "Дія" під'єднана до реєстрів. Будь-які підробки або схожі сайти — вони не підключені ні до чого», — доповнив Федоров.

Водночас варто згадати, як на Запоріжжі чоловік розробив фейкову версію застосунку «Дія», за допомогою якого користувачі створювали схожі за дизайном документи – паспорти, сертифікати вакцинації від хвороби COVID-19, водійські посвідчення тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що перевірити оригінальність цифрових документів може кожен, у кого є смартфон та застосунок «Дія» у ньому. А також з’ясовувала, що робити, якщо у магазині відмовляються приймати е-документи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області