Не більше 45%: Кабмін змінить умови отримання академічних стипендій

13:00, 2 декабря 2021
Міністерство освіти і науки підготувало зміни до порядку призначення стипендій, змінивши умови, а також коло осіб, кому вони можуть бути призначені.
Не більше 45%: Кабмін змінить умови отримання академічних стипендій
Джерело фото: nta.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Складова успішності для отримання стипендії має становити не менше 90 відсотків рейтингового бала, а ліміт стипендіатів не повинен перевищувати 45% від усієї кількості студентів. При цьому іноземці, особи без громадянства та закордонні українці отримають змогу отримувати стипендію при навчанні. Про це йдеться у проекті Порядку призначення і виплати стипендій.

У проекті прописано, що порядок виплат стосується усіх студентів, окрім тих, які навчаються за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» за замовленням Національної агентства України з питань державної служби (НАДС).

У проекті передбачено, що учням, студентам, курсантам невійськових закладів освіти, слухачам, клінічним ординаторам, асистентам­ стажистам, аспірантам і докторантам, які навчаються за кошти фізичних та юридичних осіб, стипендії можуть виплачуватися за рахунок коштів таких осіб, якщо це передбачено умовами укладеного договору між закладом освіти та такою особою.

Серед цікавого можна виділити, що стипендії також передбачені тим, хто навчається з числа іноземців, біженців та осіб без громадянства, а також тим, кому надано статус закордонного українця, які постійно проживають в Україні.

У порядку передбачено, що стипендіатам, призваним на військову службу. протягом строку перебування на службі виплачується стипендія.

Збережена норма про доплати до стипендій постраждалим від Чорнобильської катастрофи: 150 грн - для студентів фахової передвищої і 170 - для студентів вищої освіти.

Що стосується вимог для того, аби отримати стипендію, то тут все залишено без змін. Рейтинг, відповідно до якого студентам виплачуються академічні стипендії протягом першого року навчання до першого семестрового контролю, формується на підставі конкурсного бала, отриманого ними під час вступу до закладу освіти.

Рейтинги, відповідно до яких призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом наступних навчальних семестрів, складаються за результатами останнього навчального семестру за кожним факультетом, навчально-науковим інститутом (відділенням), курсом і за кожною спеціальністю на підставі успішності з кожного освітнього компонента. При цьому складова успішності повинна становити не менше 90 відсотків рейтингового бала.

У Порядку передбачено, що перед початком підведення підсумків кожного семестрового контролю вчена рада відповідного закладу освіти з урахуванням видатків на стипендіальне забезпечення має визначити однаковий для всіх факультетів ліміт стипендіатів, яким буде призначатися стипендія за результатами такого семестрового контролю. Цей показник встановлюється у відсотках (у діапазоні від 40 до 45) фактичної кількості студентів денної форми здобуття освіти.

При цьому учням, строк навчання яких становить не більш як 10 місяців і які закінчили заклади загальної середньої освіти, в яких вивчали основи тваринництва і сільськогосподарської техніки, а також з числа осіб, звільнених у запас із Збройних Сил, розмір стипендії збільшується на 20 відсотків, учням з інвалідністю з порушенням зору та/або слуху - на 50 відсотків.

Раніше «Судово-юридчина газета» писала, що на сьогоднішньому засіданні Кабмін розгляне постанову, якою визначить процедуру тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді