В Україні можуть дозволити бути обраним до органів місцевого самоврядування з 16 років

13:17, 8 декабря 2021
Відповідний законопроект розроблений на запит підлітків на повноцінну участь у громадсько-політичному житті України та своєї громади.
В Україні можуть дозволити бути обраним до органів місцевого самоврядування з 16 років
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7-го грудня у Верховні Раді зареєстрували законопроект № 6402  «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав громадян віком від 16 років».

«Проект Закону спрямований на розширення можливостей для громадян віком від 16 років активно долучатись до процесів місцевого самоврядування, участі у політичних партіях, керівних органах громадських об’єднань тощо», - йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема зазначено, що повністю підтримуючи необхідність зниження виборчого цензу на місцевих виборах до 16 років, автори враховують норму статті 70 Конституції України. За нею встановлено, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Виборчий кодекс України визначає право голосу на виборах як право вільно обирати.

Тому норма законопроекту пропонує зміни до Виборчого кодексу лише в частині реалізації пасивного виборчого права (права бути обраним) на місцевих виборах.

«Водночас проходження законопроекту має визначити позицію суспільства щодо можливості зниження виборчого цензу і для реалізації активного виборчого права — тобто, можливості голосувати на місцевих виборах з 16 років. У разі підтримки в суспільстві такої ідеї необхідно внесення змін до Конституції України», - йдеться у пояснювальній записці.

Нововведення, які пропонує законопроект:

  • членом політичної партії може бути лише громадянин України, який досягнув 16 років;
  • засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 16 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років;
  • членами (учасниками) громадської спілки, крім молодіжної та дитячої, можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, фізичні особи, які досягли 16 років та не визнані судом недієздатними. Вік членів молодіжної, дитячої спілки визначається її статутом у межах, встановлених законом;
  • депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг шістнадцяти років;
  • повна цивільна дієздатність надається фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і зареєстрована кандидатом в депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови;
  • за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована кандидатом на місцевих виборах. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації кандидатом на місцевих виборах;
  • при ухваленні та/або оновленні статуту громади, а також затвердженні положень, спрямованих на реалізацію прав громадян на місцеве самоврядування (зокрема, положення про місцеві ініціативи, положення про громадські слухання, положення про електронні петиції, положення про громадський бюджет тощо), місцева рада зобов’язана передбачити гарантії розгляду пропозицій громадян віком від 16 років.

Законопроект поданий Лозинським Романом. Серед ініціаторів також є Стефанишина Ольга, Васильченко Галина та інші.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва