Богдан Львов: «Зараз головний критерій – це дистанціюватися від схоластики ідей реформування, кількість яких перевершує здоровий глузд, і зосередитися саме на судовій роботі»

15:42, 15 декабря 2021
«Факт відсутності ВККС не дозволяє активній частині суспільства зайнятися формуванням судів, тому вся їхня активність зосереджується на реформуванні того, що вже існує – Верховного Суду», –голова КГС ВС Богдан Львов.
Богдан Львов: «Зараз головний критерій – це дистанціюватися від схоластики ідей реформування, кількість яких перевершує здоровий глузд, і зосередитися саме на судовій роботі»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов в інтерв’ю до чотириріччя роботи нового Верховного Суду розповів, чи справдилися його сподівання, яких цілей вдалося досягнути та як впливає постійне реформування на діяльність органу і всієї судової влади.

Верховний Суд наразі проходить через своєрідну межу у 4 роки, коли було переобрано його керівництво. Які підсумки Ви для себе зробили за ці 4 роки діяльності Верховного Суду та Касаційного господарського суду зокрема? Чи вдалося досягнути тих цілей, які Ви спочатку ставили перед собою?

Багато чи мало 4 роки – це питання філософське. Але фактом залишається те, що за ці 4 роки зроблено дуже багато. Зокрема, створено і запущено роботу нового ВС, фактично розглянуто переважну більшість справ, які дісталися у спадок від вищих спеціалізованих судів, сформовані колективи, напрацьовується судова практика.

Таким чином можна стверджувати, що «програма мінімум» виконана і першочергових цілей досягнуто. Задача максимум – це вдосконалення власне судової роботи та суттєве покращення якості судових рішень і не лише за рахунок їх видозміни (оформлення чи розміру), а за рахунок змісту і правового наповнення.

Чим особисто Вам запам’яталися ці 4 роки роботи нового Верховного Суду? Які Ваші сподівання від нового Верховного Суду справдилися, а які – ні?

Перший рік роботи новоствореного ВС запам’ятався як навантаженням, так водночас і певним ентузіазмом та бажанням працювати кожного судді, які відпочатку його формували.

Другий рік нагадав мені споконвічну сентенцію, що нічого стабільного у світі не існує. І тому ВС, який ще рік тому створювали, вже довелося боротися за виживання. Зараз головний критерій – це дистанціюватися від схоластики ідей реформування, кількість яких перевершує здоровий глузд, і зосередитися саме на судовій роботі. Адже суть ВС полягає саме у судових рішеннях, а рівень його роботи визначається рівнем судових рішень.

Відпочатку я сподівався, що судова реформа розпочнеться з ВС, але на ньому не завершиться. Проте виявилося, що через організаційні проблеми і постійне прагнення до реформування, вся реформа, на жаль, сконцентрувалася лише навколо ВС. Реально усвідомлюючи, що відбулося повне перезавантаження найвищого судового органу, я не висував надмірних вимог і не ставив недосяжних цілей щодо формування нового ідеального за 4 роки. Тому зміг уникнути розчарувань.

Які кроки було здійснено ВС задля досягнення головної мети — забезпечення сталості й єдності судової практики? Чи є ще над чим працювати?

Головним кроком було формування високопрофесійного колективу, створення здорової робочої атмосфери в ньому та націлення його на якісну роботу. І навіть 4 роки для реалізації такої амбітної мети – це небагато. Адже ми маємо враховувати, що ті, хто раніше не працював суддями, хоча й внесли певну новизну в процес, проте водночас вони потребували часу для освоєння якихось елементарних суддівських навичок і знань щодо роботи першої, другої та третьої інстанцій. Водночас ще потрібно багато попрацювати над навчанням суддів, їх професійним ростом і усвідомленням того, що кожний з них несе частину відповідальності за результати роботи суду в цілому, адже підвищення ролі правосуддя – це задача всіх і кожного.

Чи впливають наразі проблеми, які існують у судовій владі, на діяльність Верховного Суду та як?

Безумовно, збереглися і певні проблеми, над вирішенням яких нам ще доведеться попрацювати. Зокрема, факт відсутності ВККС не дозволяє активній частині суспільства зайнятися формуванням судів, тому вся їх активність зосереджується на реформуванні того, що вже існує – ВС.

Звучить саркастично, але, на жаль, така реальність.

Дефіцит кадрів має прямий негативний вплив на якість судових рішень. І в даному випадку лише одним ВС цього не виправити. Знову ж таки дефіцит кадрів робить неможливим систематичне і повноцінне підвищення кваліфікації суддів. Адже нікого вчити і важко щось планувати, бо невідомо хто і коли прийде. Тому навіть доводиться без належного очікуваного результату згортати деякі міжнародні навчальні програми. А ВС – це складова громадянського суспільства і суддівської спільноти. На нього впливає все – від підвищення ціни на газ і на поштові витрати, до дефіциту кадрів і реформаторського зуду.

Які рішення КГС Верховного Суду Ви вважаєте визначальними для судової практики?

Я б не зводив судову практику до судової казуїстики. В нас достатньо багато обґрунтованих і масштабних рішень, які мають методологічне значення для розгляду інших справ. Разом з тим, найбільш важливим у цьому контексті є стабільний захист пересічного споживача судових послуг, щоб кожна людина або юридична особа, яка звертається до суду навіть із самою простою скаргою чи спором, отримала надійний та ефективний судовий захист.

Що Ви хотіли б побажати суддям та працівникам апарату судів напередодні професійного свята?

Вітаючи колег із професійним святом, насамперед хотів би побажати їм не втрачати оптимізму, не розчаровуватись у своїй діяльності і ще при здоровому глузді та твердій пам'яті дочекатися тих часів, коли їхня непроста праця буде достойно оцінена і винагороджена повагою та довірою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду