Голова ВС Всеволод Князєв: «Маємо докласти максимум зусиль для відновлення функціонування ВККС і розблокування роботи судів»

15:50, 15 декабря 2021
«Основною спільною метою для всіх нас була побудова сильної судової інституції», – голова Верховного Суду Всеволод Князєв.
Голова ВС Всеволод Князєв: «Маємо докласти максимум зусиль для відновлення функціонування ВККС і розблокування роботи судів»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» до чотириріччя початку роботи ВС розповів про досягнення та плани у подальшій діяльності.

Верховний Суд наразі проходить через своєрідну межу в чотири роки, коли було переобрано його керівництво. Які підсумки Ви для себе зробили за ці чотири роки діяльності Верховного Суду? Чи вдалося досягнути тих цілей, які Ви спочатку ставили перед собою, коли Вас було призначено суддею Верховного Суду?

Ці чотири роки діяльності Верховного Суду характеризуються передусім наполегливою та самовідданою роботою суддів і працівників апарату Суду. Нагадаю, що у 2017–2018 роках навантаження сягало двох тисяч справ на одного суддю. Зараз – це тисяча справ на рік.

За цей час ВС розглянув більше 375 тисяч справ. Ці цифри вражають навіть нас самих, не говорячи вже про стороннього спостерігача чи наших колег-суддів з інших країн. Це було справжнім випробуванням для нас та наших родин, адже ми приділяли близьким значно менше часу, розглядаючи справи до десятої, одинадцятої та дванадцятої години ночі.

Ці чотири роки – це також і колосальна робота для формування єдності судової практики, і серйозні напрацювання щодо спрощення тексту судового рішення, і непохитне відстоювання незалежності суддів за кожної спроби посягання на неї, і побудова ефективних комунікацій як всередині країни, так і з верховними судами інших країн.

Щодо цілей, то основною спільною метою для всіх нас була побудова сильної судової інституції. І вважаю, що це нам цілком вдалося.

Які завдання стоять наразі перед Верховним Судом на найближчі роки?

Головним завданням Верховного Суду є забезпечення єдності судової практики. У моїх планах – створити робочу групу, яка б розробила механізми формування єдності судової практики та, можливо, напрацювала деякі зміни до законодавства, які б сприяли реалізації формування такої єдності на практиці. Це основне питання, без розв’язання якого Верховний Суд не може рухатися далі. Крім цього, важливо доносити цю практику суддям першої та апеляційної інстанцій, тож ми продовжимо традиційні зустрічі із суддями, у тому числі в регіонах України.

Серйозною проблемою є брак суддів у судах першої та апеляційної інстанцій. І хоча 14 грудня декілька десятків суддів склали присягу – це крапля в морі, адже нам бракує більше двох тисяч осіб. Та сподіваємося, що вже наступного року нарешті запрацює Вища кваліфікаційна комісія суддів і ця катастрофічна ситуація почне вирішуватися. Маємо докласти максимум зусиль для відновлення функціонування ВККС і розблокування роботи судів, правосуддя у яких не здійснюється через відсутність суддів.

Другою ключовою проблемою є недостатність фінансування судової системи. Якщо ми зацікавлені в залученні кваліфікованих кадрів для роботи в судах першої та апеляційної інстанцій, то маємо забезпечити гідну оплату праці помічникам суддів, секретарям і решті працівників апаратів судів.

Важливим також є налагодження діалогу із законодавчою та виконавчою гілками влади, зокрема з депутатами, профільним парламентським комітетом, керівництвом Верховної Ради, президентом, профільними міністерствами та відомствами, в контексті внесення необхідних законодавчих ініціатив, без яких реалізація багатьох завдань ускладнюється або є взагалі неможливою.

Що Ви хотіли б побажати суддям та працівникам апарату судів напередодні професійного свята?

Насамперед хотів би подякувати суддям і працівникам апаратів судів, працівникам органів суддівського врядування та самоврядування за їхню важку, віддану працю. Робота кожного судді, кожного працівника є важливою для судової системи.

Бажаю всім суддям та працівникам апаратів судів, щоб судові інституції в Україні досягли того високого рівня довіри і незалежності, до якого всі ми прагнемо й задля якого працюємо щодня. Нехай обрана професія приносить задоволення та гідно винагороджується.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді