Третьякова та Тимошенко почубилися на комітеті довкола питання, чи стало жити українцям краще

18:05, 15 декабря 2021
Члени комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів влаштували скандал і сварку довкола виконання Стратегії подолання бідності.
Третьякова та Тимошенко почубилися на комітеті довкола питання, чи стало жити українцям краще
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати на засіданні комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів не змогли дійти згоди, чи стало жити українцям краще. На засіданні комітету було заслухано результати виконання рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності». Доповідав заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Він повідомив, що у червні цього року указом Президента було схвалено стратегію людського розвитку, яка зокрема має сприяти у подоланні бідності.

Після цього, відзначив Музиченко, міністерство соціальної політики провело ряд заходів. Вказав, що Кабмін схвалив стратегію подолання бідності, яка включає понад 200 напрямків: серед них покращення демографічної ситуації, зростання якості освіти, а також зростання доходів населення до 2025 року. Окремо він наголосив на необхідності підтримки багатодітних родин, підвищення пенсійного забезпечення. Похвалився Музиченко тим, що вперше вдалося підійти до показника середньої пенсії в 4000 грн.

При цьому, за його словами, спостерігається зниження рівня бідності за абсолютними критеріями. Рівень бідності за витратами відносно прожиткового мінімуму знизився з 51 до 42%, а за доходами з 28% до 26%.

Йому заперечила член комітету Юлія Тимошенко, яка сказала, що «ніякими звітами про подолання бідності не доведемо людям, що бідність долається». За її словами, соціологічні опитування вказують, що 60% населення за останні два роки стало жити гірше. Вказала на високі тарифи, низькі пенсії. Також вона розкритикувала законопроект, який передбачав доплату за медичні послуги, і вказала, що «соціально-орієнтована ринкова економіка – це шлях, яким рухаються всі країни Європейського Союзу». І обвинуватила голову комітету Галину Третьякову і владу за соціальні пропозиції у «геноциді української нації». Та в свою чергу обвинуватила Тимошенко у комуністичних методах.

«Я думаю, вам треба вчителькою працювати у школі, а не вчити людей, які прийшли до влади», - сказала Третьякова. На що Тимошенко почала кричати «не маєте права» і закликала Третьякову вибачитися за «принизливі оцінки», а також порадила Третьяковій навчитися себе вести. У свою чергу Третьякова обвинуватила Тимошенко, що та не вміє себе вести.

Член комітету Михайло Цимбалюк звернув увагу на те, що вказані міністерством цифри не відображають реальної купівельної спроможності населення.

Музиченко відзначив, що у світі немає жодної країни, яка б на 100% подолала бідність. Вказав, що немає ресурсів, аби підвищити всі виплати. Вказав, що це можливо лише при збільшенні податків. На його думку, така бездумна політика призведе до заганяння у ще більшу боргову яму. При цьому він акцентував увагу на тому, що вже зараз не виконуються рішення судів стосовно реалізації соціальних гарантій через відсутність коштів.

Тимошенко після цього закликала Музиченка припинити красти і кришувати контрабанду через «друзів «слуг народу». Це образило Третьякову, яка висловила протест, сказавши, що вона нічого не краде. Тимошенко сказала, що не хоче брати участь у цьому фарсі, і відключилася від засідання комітету.

Врешті депутати вирішили подивитися результати і опрацювати пропозиції членів «Батьківщини».

Також розглянули питання про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ від 02.06.2020. Музиченко вказав на роботу у напрямку надання допомоги сім’ям, які опинилися у тяжких життєвих обставинах. Буде надаватися сума в 97 тис. грн, але не у вигляді грошей, а через отримання необхідного обладнання, засобів тощо, в тому числі, аби розпочати власну справу. Також він вказав на те, що міністерство працює у напрямку більшої цифровізації, аби ще більше послуг можна було отримати в додатку «Дія».

Цимбалюк вказав, що закон став чинним з 1 липня 2020 року, Кабінет Міністрів України схвалив постанову про виділення коштів у квітні цього року, а саму допомогу громадяни можуть отримати лише із січня.

Музиченко сказав, що це питання ресурсного забезпечення. І вказав, що на наступний рік виділили 96 млн грн на це.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Третьякова зареєструвала доопрацьований законопроект про пенсійну реформу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва