Штраф до 8500 грн або позбавлення волі на строк до трьох років: Рада схвалила покарання за злочини на ґрунті антисемітизму

13:28, 16 декабря 2021
Законопроект передбачає внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України з метою протидії антисемітизму.
Штраф до 8500 грн або позбавлення волі на строк до трьох років: Рада схвалила покарання за злочини на ґрунті антисемітизму
Джерело фото: Getty
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За злочини проти євреїв каратимуть штрафом від 3400 до 8500 грн або обмеженням волі на строк до 5 років. Про це йдеться у законопроекті № 5110 про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні», який внесли  депутати різних фракцій, серед яких Максим Бужанський, Сергій Швець та інші. Даний законопроект підтримали у першому читанні.

У пояснювальній записці зазначено, що законопроект подано у зв’язку з розробленням проекту Закону України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні», яке обумовлене необхідністю законодавчого регулювання відносин щодо запобіганню та протидії антисемітизму в Україні.

Пропонується карати за прояви антисемітизму штрафом від 3400 до 8500 грн (або до 17 000 грн для службових осіб), або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) розкритикувало даний законопроект. Експерти вказали, що в Україні проживає понад 130 національностей і виокремлення однієї із них призведе до того, що подібні законопроекти треба буде приймати і стосовно інших. У ГНЕУ відзначили, що чинна ст. 161 КК вже передбачає відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Крім того, на думку ГНЕУ, при формулюванні окремих проявів антисемітизму «має місце змішування мотиву нетерпимості до осіб єврейського походження із радикально-ідеологічними переконаннями або екстремістськими релігійними поглядами». За таких умов, будь-який заклик до заподіяння шкоди особі єврейського походження слід буде розцінювати як прояв антисемітизму, незалежно від того, чи обумовлений такий заклик мотивом нетерпимості до такої особи, чи ні.

Раніше «Судово-юридчина газета» писала, що голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав Закон України «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» (проект № 5109). Інформували про детальний законопроект.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде