Чи можна взяти танк в оренду: аналіз законопроекту Кабміну про оренду військового майна

18:36, 22 декабря 2021
Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроект, який регулює оренду нерухомого та рухомого майна ЗСУ.
Чи можна взяти танк в оренду: аналіз законопроекту Кабміну про оренду військового майна
Джерело фото: president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Військові частини зможуть передавати нерухоме та рухоме майно в оренду без шкоди бойовій та мобілізаційній готовності. Про це йдеться у законопроекті № 6453 «Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України"», який вніс до парламенту Кабінет Міністрів України.

У пояснювальній записці зазначено, що Верховною Радою України в жовтні 2019 року був прийнятий Закон України «Про оренду державного та комунального майна» (введено в дію 01.02.2020), яким запроваджено нові механізми передачі майна в оренду шляхом проведення електронного аукціону без безпосереднього залучення до його проведення балансоутримувача або уповноваженого органу управління, змінено процедуру укладення договорів оренди, оцінки вартості майна, що підлягає передачі в оренду, та інше.

При цьому відносини оренди військового майна здійснюються у спеціальному порядку з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про господарську діяльність у Збройних Силах України”».

Проектом акта пропонується внести зміни до статті 7 Закону України «Про господарську діяльність у Збройних Силах України» в частині визначення військових частин як орендодавців закріпленого за ними військового майна.

Зокрема, передбачено, що військові частини є орендодавцями щодо закріпленого за ними рухомого та нерухомого військового майна та можуть передавати його без шкоди бойовій та мобілізаційній готовності в оренду фізичним і юридичним особам.

При цьому не можуть бути орендарями військового майна фізичні і юридичні особи з Росії та юридичні особи або особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є резидент з Росії.

Відзначимо, згідно з законом про господарську діяльність у Збройних Силах України забороняється надання в оренду озброєння, боєприпасів, бойової та спеціальної техніки. Тобто танк в оренду взяти не вийде.

Передача військового майна в оренду юридичним і фізичним особам здійснюється виключно на конкурсній основі з урахуванням необхідності підтримання на належному рівні бойової та мобілізаційної готовності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, кого призвуть до лав ЗСУ в разі оголошення мобілізації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир