«Зламати систему»: як українці намагаються «ковідну тисячу» витратити на свої потреби

17:05, 11 января 2022
Чи вдається «зламати систему» охочим витратити кошти з програми єПідтримка не лише на книги: про що говорять у соцмережах.
«Зламати систему»: як українці намагаються «ковідну тисячу» витратити на свої потреби
Джерело фото: Дія
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українці винаходять все більше методів з метою отримати гроші з програми допомоги «на руки». Раніше на сайті для оголошень можна було побачити продаж «ковідної тисячі» за суму, меншу на кількасот гривень. Це працювало так: ви надсилаєте свої гроші людині на карту, припустимо, 600 грн, а вона оплачує зі своєї картки «Єпідтримка» абонемент у спортзал за 1000.

Проте зараз цих оголошень немає. Принаймні ми їх не знайшли.

Та на цьому способи «зламати систему» не закінчуються. Автор на відео пропонує оплатити книгу на його сайті.  А далі продавець запевняє, що поверне покупцеві 600 грн на карту будь-якого банку. Чоловік заявив, що цей метод легальний.

А щодо пива у кінотеатрі, то користувачі повідомлять і про успішні спроби, так і про провали. А все через те, що ММС-код продавця має бути дозволений програмою. Тобто якщо у кінотеатрі окремо термінали на бар та на купівлю квитків, то обдурити систему не вийде.

Постановою Кабінету Міністрів передбачено перелік сфер діяльності та кодів категорії продавця (МСС-код). Ваші гроші будуть зняті з рахунку, якщо ви їх вирішите віддати продавцю у сфері культури, пасажирських внутрішніх перевезень залізничним та авіаційним транспортом або ж у сфері фізичної культури і спорту.

Також це наша колега перевірила це у кінотеатрі Kinopark. Вона купила пиво та попкорн, оплата пройшла.

Отримати готівкою кошти шляхом повернення оплачених картою «єПідтримки» квитків на поїзд чи концерт теж не вийде. Люди у коментарях повідомляють, що гроші повернуться на ту карту, якою була здійснена оплата.

Також користувачі у Тік-току заявляли, що купували на сайтах книжкових магазинів товари для дому. Проте на даний момент оплата за гроші програми «єПідтримки» не проходить.

Ми спробували перевірити, проте купити термос не вдалося. У сповіщенні було вказано, що цей товар сплатити картою «єПідтримка» не можна.

Є варіант купувати книги, квитки та перепродавати їх на відповідних майданчиках. Проте все ж рекомендуємо гарно проводити час у кіно, театрах чи у подорожах.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, куди можна витратити «тисячу Зеленського.

Слід зазначити, що Національний банк України звернув увагу банків на те, що українці, які отримали тисячу грн за вакцинацію, почали витрачати її не за призначенням.

НБУ листом «Про виплату допомоги вакцинованим громадянам України» № 57-0010/119309 звернувся до банків, Незалежної асоціації банків України, Асоціації українських банків.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді