Підробка COVID-сертифікатів: як суди розглядають справи

19:10, 24 января 2022
За якою статтею передбачена відповідальність за підробку документів у застосунку «Дія».
Підробка COVID-сертифікатів: як суди розглядають справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У серпні 2021 року українці отримали можливість генерувати сертифікати у «Дії». Україна стала однією з перших країн, яка змогла отримати взаємне визнання цифрових сертифікатів із ЄС.

А вже з 8-го листопада вакцинація стала обов’язковою, а інакше загрожувало відсторонення від роботи. Сотні викладачів були усунуті. Тож деякі громадяни вирішили підроблювати COVID-сертифікати.

23 листопада повідомлялося, що за тиждень в Україні відкрито 172 кримінальних провадження за підробку COVID-документів.

«Судово-юридична газета» зібрала кілька справ, які стосувалися підробки сертифікатів про вакцинацію, зокрема у застосунку «Дія».

Як суд покарав за підроблення документа про вакцинацію

10-го січня 2022 року Виноградівський районний суд Закарпатської області розглянув обвинувальний акт у кримінальному провадженні.

У матеріалах справи № 299/31/22 йдеться, що чоловік за допомогою комп`ютерної техніки виготовив у себе вдома міжнародне свідоцтво про вакцинацію/профілактику від COVID-19, начебто видане у вересні та посвідчене лікарем.

Також умілець певний час знаходився за межами території України, чим здійснив використання завідомо підробленого документа.

Таким чином, він вчинив кримінальне правопорушення - проступок, передбачений ч. 1 ст. 358 КК України. Це підроблення іншого офіційного документа.

А також вчинив проступок, передбачений ч. 4 ст. 358 КК України, - використання завідомо підробленого документа.

Суд оштрафував чоловіка на 2500 грн. Також постановив стягнути процесуальні витрати за проведення судової технічної експертизи документів у розмірі понад 680 грн на користь держави. 

Тут же варто зазначити інформацію з інших ЗМІ, де йшлося про можливість купівлі сертифіката за 2750 грн.

Іспитовий строк за підробку

У справі № 166/1519/21 йдеться, що чоловік за попередньою змовою з метою виготовлення підробленого свідоцтва про вакцинацію надав іншій особі свої персональні паспортні дані.

За оплату та за допомогою комп`ютерної техніки на скопійованому бланку було сфальсифіковано сертифікат.

В інкримінованому кримінальному правопорушенні обвинувачений свою винуватість визнав повністю.

Тож суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, призначити йому покарання у вигляді одного року обмеження волі.

На підставі статей 75, 76 КК України засудженого звільнили від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю в один рік, зобов`язавши  чоловіка періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації. Також змусили не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Генерування фальсифікованих сертифікатів у «Дії»

У справі № 753/20478/21 йдеться про те, чоловік, вступив у змову із невстановленими особами про підроблення та подальший збут інших офіційних документів.

Це стосувалося Міжнародних свідоцтв про вакцинацію/профілактику від коронавірусної хвороби COVID-19, а також несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Електронна медична інформаційна система» для підробки інформації щодо вакцинації осіб від коронавірусу з метою подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифіката.

Та його було  затримано під час збуту «продукції» за грошову винагороду у розмірі 7800 грн, яка в еквіваленті приблизно становить 250 євро.

Тому припускалося, що мужчина вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною третьою статті 358 КК України.

Також він підозрювався у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 361 КК України.

9-го жовтня 2021 року суд вирішив накласти домашній арешт на два місяці. На жаль, ми не знайшли у реєстрі продовження цієї справи.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні суди продовжують скасовувати накази щодо відсторонення від роботи нещеплених.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду