В Україні суди продовжують скасовувати накази щодо відсторонення від роботи нещеплених

16:15, 6 января 2022
На основі чого суди ухвалюють рішення на користь позивачів або ж навпаки не задовольняють їхні позови.
В Україні суди продовжують скасовувати накази щодо відсторонення від роботи нещеплених
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 8-го листопада 2021 року почали відстороняти від роботи невакцинованих проти COVID-19 педагогів. А все через наказ Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням», куди, зокрема, включили і педагогічних працівників. Тож сотні викладачів були відсторонені.

А вже у грудні минулого року перелік професій, для яких вакцинація є обов’язковою, розширили. Туди потрапили як медики, так і працівники органів місцевого самоврядування.

Очевидно, що працівники почали оскаржувати накази по відстороненню у судах. Зараз у судовій практиці є як рішення на користь працівників, так і скарги, які не були задоволені судом.  

Наприклад, 23 грудня 2021 року Червоноградський міський суд Львівської області не задовольнив позов у справі № 459/3666/21.

Там суд вважає, що позивачка правомірно була відсторонена від роботи, оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 на керівників установ та організацій покладено обов`язок забезпечити відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників, які відмовляються або ухиляються від проведення обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 КЗпП України, частини другої статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Сказано, що доказів наявності у позивачки абсолютних протипоказаннь до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 матеріали справи не містять.

«Твердження позивача про те, що щеплення проти COVID-19 не є обов`язковим, грунтується на помилковому тлумаченні ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», у ч. 2 якої йдеться про те, що працівники окремих професій підлягають обов`язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб», - йдеться у матеріалах справи.

Також суд зазначає, що статтею 46 КЗпП України прямо не передбачено відсторонення працівників від роботи у зв`язку з відмовою або ухиленням від проведення обов`язкових профілактичних щеплень проти COVID-19, однак зазначено про таке відсторонення в інших випадках, передбачених законодавством.

Водночас 14-го грудня Волочиський районний суд Хмельницької області у справі № 671/1891/21 задовольнив позов працівника щодо відсторонення від роботи.

Цей суд зазначає, що відповідно до п. 4 Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, яке затверджене Наказом МОЗ 16 вересня 2011 року № 595, щеплення дозволяється проводити тільки зареєстрованими в Україні вакцинами/анатоксинами згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні та інструкціями із застосування вакцини або анатоксину, затвердженими в установленому порядку.

Однак профілактичні щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до вказаного Календаря профілактичних щеплень в Україні не включені.

У матеріалах справи вказано, що згідно з п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачено відсторонення осіб, які ухиляються від обов`язкового медичного огляду або щеплення проти інфекцій, перелік яких встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

У той же час МОЗ України не затверджувало на даний час перелік інфекцій, ухилення від щеплень проти яких може бути підставою для відсторонення від роботи.

Тож суд визнав протиправним та скасував наказ про відсторонення від роботи позивача.

Цікавою є і справа № 750/13155/21 Деснянського районного суду м. Чернігова від 10 грудня 2021 року.

«Суд констатує, що відсторонення від роботи є втручанням у право людини на працю та право заробляти працею на життя шляхом його обмеження, а тому в силу положень пункту 1 статті 92 Конституції таке втручання дозволено виключно законами України, а не підзаконними актами, до яких належать Постанова КМУ і Наказ МОЗ», - йдеться у матеріалах справи.

Також зазначається, що відповідно до пункту 2 статті 116 Конституції Кабінет Міністрів України вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянами, втім цей орган не наділений повноваженнями ухвалювати нормативно-правові акти, спрямовані на звуження або обмеження цих прав.

«Оскільки рішення про відсторонення працівників прийнято у формі Постанови КМУ та в спосіб, що не відповідає вимогам пункту 1 статті 92 Конституції та статті 12 Закону, і поза межами конституційних повноважень Кабінету Міністрів України, суд доходить висновку про неможливість застосування до спірних правовідносин положень Постанови КМУ та необхідність вирішення спору на підставі норм статей 43, 92 Конституції, з огляду на те, що в Україні відсутні закони, які передбачають право роботодавців відсторонювати від роботи працівників, що відмовилися від вакцинації проти COVID-19», - йдеться у матеріалах справи.

Суд визнав незаконним і скасував наказ у частині відсторонення позивачки від роботи без збереження заробітної плати.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що до ОАСК надійшов ще один позов стосовно відсторонення від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді